Zdravje > Prehrana
8866 ogledov

Strokovnjakinja priporoča dva paradižnika na dan

paradižnik Žurnal24 main
Kajenje povzroča nepopravljive in resne posledice na pljučih. Čeprav te škode ni mogoče popolnoma odpraviti, lahko določena hrana pozitivno vpliva na pljuča.

Znanstveniki ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa so ugotovili, da uživanje paradižnika in jabolk pospešuje obnovo pljuč, poškodbovanih od kajenja.

Gre za najnovejšo študijo, objavljeno v Evropski reviji za respiratorne bolezni, kjer navajajo, da redno uživanje paradižnika in jabolk lahko upočasni tudi proces naravnega staranja pljuč, predvsem pri ljudeh, ki nikoli niso kadili.

dihanje, kihanje, bolezen dihal, dihala KOPB Zdravje Poleg kajenja ugotovili še drugi vzrok za to nevarno bolezen

Raziskovalci so leta 2002 analizirali prehranske navade in pljučno funkcijo več kot 650 odraslih. Več kot desetletje pozneje so istim ljudem opravili teste funkcij pljuč. Sodelujoči v raziskavi so izpolnili še vprašalnike o prehranskih navadah.

razno 06.06.13. paradiznik, sadje, zelenjava, roke, cesnjev, kmet, pridelovalec, Zdravje Je paradižnik sadje ali zelenjava?

Desetletna raziskava ugotavlja, da zaužitje dveh paradižnikov na dan ali treh porcij sadja, najbolje jabolk, še kako pomagajo pri ohranjanju oziroma obnavljanju funkcije pljuč, ki izrazito upada predvsem pri kadilcih. Tisti, ki so pojedli manj kot eno porcijo sadja ali paradižnika na dan, niso kazali enakih rezultatov.

Rezultati raziskave zato nakazujejo na nujnost uživanja teh prehrambenih izdelkov oziroma prehrambenih priporočil za ljudi z dolgo kadilsko zgodovino, ki jim grozijo boleni dihal.

Tudi nekadilcem je koristilo takšno redno uživanje paradižnikov oziroma jabolk, kar kaže na to, da pljuča slabijo tudi s staranjem, pri ljudeh, ki nikoli niso kadili. 

Kronična obstruktivna pljučna bolezen KOPB je kronično obolenje dihal. Za bolezen so značilni kratka sapa, kroničen kašelj ter povečano nastajanje sluzi in izpljunkov. Za posledicami kadilske okvare pljuč KOPB v Sloveniji letno umre od 500 do 600 ljudi.

Po besedah avtorice študije Vanesse Garcia-Larsen, pljučna funkcija začenja upadati pri starosti 30 let, kako hitro pa je seveda odvisno od številnih zdravstvenih dejavnikov: "Študija kaže, da prehranjevanje s paradižniki in sadjem zmanjšuje posledice upadanja funkcije pljuč in pomagajo pri popravljanju škode zaradi kajenja. Priporočila o uporabi tovrstnih diet bi lahko postala eden od načinov boja proti naraščajočem diagnosticiranju KOPB po vsem svetu," je dejala Garcia-Larsen.

paradižnik | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Čeprav študija pravi, da prehrana, ki vključuje paradižnik in sadje pomaga pri obnovi pljuč, to ne velja za predelani paradižnik, ki ga najdemo na pizzi ali v špagetih: "Začnite jesti sveže paradižnike!," dodaja strokovnjakinja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.