Zdravje > Prehrana
21 ogledov

Kaj storiti, če nočemo dobiti novih kilogramov?

Prenajedanje med prazniki Profimedias
Tuje raziskave kažejo, da se med prazniki v povprečju zredimo za 1,5 kilograma. Kako se torej upreti vsem skušnjavam, ki jih praznični mesec prinaša?

Smo v najpožrešnejšem mesecu v letu, "najhujše" pa je seveda še pred nami; božična in novoletna večerja, obiski pri prijateljih, zabave...

Kako se upreti vsem skušnjavam, ki jih praznični mesec prinaša? Pestra ponudba praznične hrane, ki ima lep videz, vonj in okus poveča tek.

Kaj storiti, če nočemo dobiti novih kilogramov ali če preprosto nočemo pokvariti vsega, za kar smo trdo delali (vadili in se odrekali pri hrani) vse leto?

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ( Nijz) pravijo, da se vsem tem dobrotam ne rabimo odreči, le zmerni bodimo ob tem: "Na zabave ne hodimo lačni, temveč doma pred dogodkom pojejmo nekaj lahkega. Torej, pomemben je razmislek ter načrtovanje obrokov v naprej, s čimer se izognemo prenajedanju," svetujejo.

Zredimo se za kilogram in pol

Božič prenajedanje | Avtor: Profimedias Profimedias
Tuje raziskave kažejo, da se med prazniki v povprečju se zredimo za 1,5 kg. Posledica so tudi lahko kratkotrajne prebavne težave (napenjanje, zaprtje, zgaga …), mnogim se lahko zaradi tega spremenijo počutje, razpoloženje in storilnost.

Seveda se to zgodi v primeru prenajedanja, neustrezne prehrane ali zaradi prevelike količine alkohola,

Pomagajmo si s triki

  • Če ne gre, mi pa se bojimo posledic, si lahko pomagamo z nekaterimi triki. Na Nijz priporočajo manjše krožnike, saj to avtomatično pomeni manjše porcije.
  • Pred vsakim obrokom popijmo kozarec vode ali nesladkanega čaja, kar nas vsaj malo nasiti in odvrne od pretiranega uživanja hrane.

Ne glede na skorajda obvezno prisotnost tradicionalnih jedi poskrbimo, da bo jedilnik kolikor se le da uravnotežen, torej tudi z dovolj zelenjave, sadja, kaš in izdelkov iz polnovrednih žit. S tem zaužijemo dovolj vitaminov in mineralov in zlasti dovolj vlaknine, ki ugodno vpliva na našo prebavo.

Uživajmo tudi manj mastno mleko in mlečne izdelke ter puste vrste mesa, ki mu odstranimo tudi vidno maščobo. Poskrbimo tudi, da dovolj časa namenimo telesni aktivnosti.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 1
  • Papaja Popi 18:43 20.december 2016.

    Kako se torej upreti vsem skušnjavam, ki jih praznični mesec prinaša? Edina rešitev po francosko - manjžri !