Zdravje > Prehrana
3151 ogledov

Kaki: Prednost, za katero niste vedeli

Smo v obdobju kakija, jesenskega sadeža, ki nam ga največ pridelajo Primorci.

V teh jesenskih hladnih dneh, ko smo toliko bolj izpostavljeni prehladom in virusnim okužbam, je dobro vedeti, kaj vse nam ta sadež ponuja in opozoriti, da se pri kakiju zaužijeta tako notranjost kot tudi lupina, saj sta oba polna koristnih sestavin. In še to: Ste vedeli, da kakija ne napadajo škod­ljivci? Tudi to je velika prednost tega zlatega sadeža, saj ga zato ni treba škropiti s fitofarmacevtskimi sredstvi.

 | Avtor: Nutris Nutris

Alternativa sladkarijam

Kaki je sadež, ki vsebuje razmeroma veliko sladkorjev, je pa tudi vir prehranskih vlaknin in več mikrohranil. Maščob praktično ne vsebuje, na nacionalnem portalu o prehrani navajajo slovenski strokovnjaki : "Od sladkorjev vsebuje predvsem glukozo in fruktozo (v razmerju 8:7), ki mu dajeta energijsko vrednost. Od mikrohranil vsebuje še posebej veliko vitamina C  in beta-karotena – provitamina A, pa tudi  minerale (predvsem kalij). Kaki vsebuje tudi različne polifenoletanine, proantocianidine, flavonoide, katehine, ki s svojim antioksidativnim delovanjem podpirajo zaščitne mehanizme telesa proti oksidativnemu stresu, pri katerem nastajajo prosti radikal, dodajajo.

Posebnež kaki (Foto: Shutterstock) Polni taninov Zdravje Zdrava alternativa sladkarijam

Zdravilne lastnosti kakija

  • ureja prebavo, pozitivno vpliva na črevesje
  • okrepi delovanje pljuč in srca
  • znižuje količino holesterola, čisti ledvice in jetra
  • okrepi imunski sistem
  • deluje proti utrujenosti,
  • povečuje odpornost proti stresu
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.