Zdravje > Prehrana
127 ogledov

Kako je fižol, ki je zrasel na Kitajskem, lahko slovenski?

Fižol ZPS
Država porekla Kitajska. Proizveden v Sloveniji. Kaj to pomeni?

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so preverjali, ali je fižol z deklaracijo "proizveden v Sloveniji" in "država porekla Kitajska" slovenski ali kitajski. Poleg tega na deklaracije piše, da ta izdelek za Mercator proizvaja in pakira Hrib, d. o. o.

Fižol je kitajski

"Proučili smo deklaracijo na embalaži in ugotovili, da ima fižol v zrnju kot državo porekla navedeno Kitajsko in da je pridelan leta 2011. Fižol je torej kitajski," pravijo na ZPS.

Predvidevajo, da je bil nato ta fižol uvožen v EU ali Slovenijo v razsutem stanju in ga je podjetje Hrib sortiralo,  pregledalo ter zapakiralo za Mercatorjevo blagovno znamko. Proizvodni proces sortiranja, pregledovanja in pakiranja je torej potekal v Sloveniji, zato je na deklaraciji zapisano, da je fižol proizveden v Sloveniji. "Deklaracija na izdelku je glede na zakonodajo pravilna."

Po uredbah EU o informiranju potrošnikov o živilih mora biti na izdelku napisan tisti, ki živilski izdelek proizvede, kar pomeni, da ga sortira, pregleda in pakira ter ga posreduje na trg v državi članici. Proizvajalec je odgovoren tudi za varnost in kakovost izdelka na trgu EU, torej tudi v Sloveniji. Proizvajalec v Sloveniji pa mora zagotoviti tudi sledljivost za izdelek in surovino in s tem zagotoviti, da je na deklaraciji navedeno poreklo surovega fižola v zrnju. Na Kitajskem je bil torej ta fižol le pridelan, so še zapisali na ZPS.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 27
  • korisnik_13858 19:49 11.marec 2016.

    Ali še bolj enostavno: Izdelek je to, kar kupiš z embalažo vred. Če bi bil v rinfuzi, kot to imajo v nekih štacunah, bi bil izdelek zgolj fižol (ker nima embalaže). Ali: embalaža je del izdelka.

  • korisnik_13858 19:33 11.marec 2016.

    Saj je enostavno. Zamenjajte besedo proizveden z besedami ''pripravljen za maloprodajo'' pa bo vse jasno. Ker to namreč proizvedeno ali izdelano pomeni. Končni proizvod ali izdelek. V tem primeru je bil fižol le surovina ( polizdelek ). Enako kot Celjskih ...prikaži večh mesnin zrezki. Končni proizvod je narejen v Celju, surovina pa izhaja iz Avstrije.

  • kapibara 16:39 10.marec 2016.

    Dal + ,samo kako naj mestni pridejo na podeželje do lokalca, ki pa res, imajo ceno, ki te olupi kot koža po 10 dnevnem morskem žgočem dopustu.. Dolenci imajo pregovor: Če na štirih bikih ne zaslužim enga golfa , jih ...prikaži več kar "hutrc" gleda.. - dela se NA DOLGI ROK.. !!