Zdravje > Prehrana
1530 ogledov

Kako prepoznati sveže meso?

meso K. Š.
Če na pakirano meso pritisnete s prstom, se mora takoj vrniti v prvotno stanje, v nasprotnem primeru, torej če ostane vdolbina, je meso staro.

Kako prepoznati sveže in kvalitetno meso, se mnogi sprašujete ob nakupovanju na primer govedine za juho ali svinjskih zarebrnic. Če nam strokovnjaki priporočajo kupovati domače, torej meso iz regije, v kateri živimo, je poleg informacij na embalaži, še dobro prepoznati pravi videz mesa, ki veliko pove o njegovi kvaliteti.

puranje meso | Avtor: Profimedias Profimedias

Tanke maščobne žilice

Čeprav veliko ljudi misli, da so maščobe škodljive, ogromno pripomorejo k pravemu okusu in kvaliteti mesa, je dejala Elisabeth Roesicke iz nemškega centra za kmetijstvo.

Kot povzema nemški portal welt.de, mora kvalitetno meso vsebovati vsaj nekaj znotrajmišične maščobe. Ta se kaže z belimi črtami, ki spominjajo na žile, meso je tako progasto.

Barva mesa:

Barva je v prvi vrsti odvisna od tega, za katero žival gre, vendar mora biti idealni kos teletine svetlejši od govedine, bledo rdeče barve torej in nikakor bele. Enako velja za perutnino. Govedina mora biti srednje rdeča, vendar ne preveč temna. Najboljša svinjina je bledo roza: "Sivim odtenkom mesa se je treba na široko izogniti,"  je dejala Roesicke.

Voda:

Pri nakupu pakiranega mesa bodite pazljivi, da v njem ni vode. Če meso leži v krvavi vodi, to pomeni, da je staro.

Čvrstost:

Še en preprost način s katerim preverimo, če je pakirano meso še vedno sveže: "Če nanj pritisnete s prstom, se mora takoj vrniti v prvotno stanje, brez vdolbine, ki bi ostala, če ste naleteli na staro meso. Poleg tega se mora meso še svetiti,"  pravi strokovnjakinja. 

Kvarjenje živil

Sicer je kvarjenje živil naraven proces, zaradi katerega se živilom poslabšajo organoleptične lastnosti, to so izgled, barva, vonj, okus, konsistenca, estetski videz. Skrajša se rok uporabnosti. Lahko se zmanjša hranilna vrednost in varnost živil, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ):

Prepoznajte pokvarjeno meso

Kako prepoznati pokvarjeno meso, prikazuje spodnja tabela:

Meso kvarjenje | Avtor: NIJZ NIJZ

"Običajno našteti vzroki ne delujejo izolirano. Na primer bakterije, insekti, svetloba delujejo istočasno na živila v nekem skladišču ali na prodajni polici. Podobno tudi toplota in vlaga vplivata istočasno na razmnoževanje bakterij in kvarjenje živil," pojasnjujejo na NIJZ

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.