Zdravje > Prehrana
120 ogledov

Kako shujšati po praznikih

hujšanje, dieta, tehtnica Shutterstock
Ne preskakujte obrokov, pijte velike količine vode, zaužijte dovolj omega-3 maščobnih kislin.

Med prazniki smo praviloma jedli več, hrana je bila bolj kalorična in sladka. Poleg tega se med prazniki manj gibamo in več posedamo. Zelo redilni so praznični obiski, kjer dolgo sedimo, klepetamo in ves čas nekaj grizljamo. Prav zato so po praznikih diete zelo razširjene, prodajo se številne fitnes karte, kupujejo se zdrava živila, izogibamo se sladkarijam in drugi kalorični hrani.

Nasveti dietetika 

“Nikakor se ne poslužujte drastičnih in nezdravih diet,” opozarja dietetičar Enrico Arcelli. Predvsem škodljive in na dolgi rok neučinkovite so deite, kjer smo večino časa lačni in preskakujemo obroke. “Začnite raje z dieto polno lahke hrane in bogate s sadjem in zelenjavo. Ob tem pa pijte velike količine vode,” pravi. Ocenjuje, da je edini dober in dolgoročno učinkovit način za izgubo in ohranjanje kilogramov, zdrava in uravnotežena hrana. Ob tem dodaja, da je izjemno pomembno, da uživamo tudi zadostne količine omega-3 maščobnih kislin.

Za zajtrk svetuje navaden jogurt, kakšen sadež, nesladkano kavo in rezino pršuta. Za kosilo in večerje svetuje bogato solato, ribo ali piščanca ter kakšen sadež. Poleg zdrave prehrane je po njegovih besedah izjemno pomembno gibanje. Tudi tu ne smemo začeti nenadoma, saj se lahko hitro pojavijo poškodbe. Začnite telovaditi postopoma in primerno svoji telesni pripravljenosti. “Gibanje in zdravo prehranjevanje naj postaneta vaš življenjski slog. Gibanje naj postane vaša navada,” je sklenil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.