Zdravje > Prehrana
949 ogledov

Kitajci odkrili novo živilo, s katerim bi nahranili milijone ljudi

Z novim žitom bi lahko nahranili 200 milijonov ljudi.

Kitajski znanstveniki so odkrili edinstveni prehranski proizvod oziroma sorto riža, ki raste v slani vodi, poroča South China Morning Post.  Z novim žitom bi lahko nahranili 200 milijonov ljudi, dodaja omenjeni časopis.

Rezultati so bili boljši od pričakovanj. Vzgojili so ga namreč 6,5 do 9,3 tone, znanstveniki so sprva upali, da jim bo uspelo vzgojiti do 4,5 tone riža na hektar. Riž z imenom Yuan Mi raste v morski vodi Rumenega morja. Morsko vodo so razredčili in usmerili proti riževim poljem.

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Sicer imajo na Kitajskem za dober milijon kvadratnih kilometrov nenaseljenih zemljišč z visoko slanostjo in kislostjo tal: "To področje želimo uporabljari za proizvodnjo 50 milijonov ton riža na leto, s katerim da bi lahko nahranili približno 200 milijonov ljudi," je dejal Yuan Longping, znanstvenik, ki so ga Kitajci poimenovali v "očeta hibridnega riža".

Že leta 1974 je omenjeni znanstvenik vzgojil prvo vrsto hibridenga riža, z najnovejšo in edinstveno bi po njegovem Kitajska povečala proizvodnjo riža za 20 odstotkov. 

Danes več kot 50 odstotkov svetovnega prebivalstva in okoli 60 odstotkov Kitajcev v uživa riž. Statistični podatki Združenih narodov kažejo, da je lani v svetu stradalo 815 milijonov ljudi - 38 milijonov več kot leta 2015. S povečanjem količine tega pomembnega živila bi lahko ublažili lakoto v državah, ki jih pestita kronična revščina in pomanjkanje hrane.

riž STROKOVNJAKI OPOZARJAJO Zdravje Tako je najbolje kuhati riž

Tisti, ki so to novo vrsto riža že poskusili navajajo, da je zelo okusen. Sicer to novo živilo zaradi uspevanja v slani vodi, vsebuje veliko količina kalcija in drugih mikrohranil. Sol v vodi pa odbija tudi patogenne bakterije, kar pomeni, da je tak riž manj izpostavljen škodljivcem, zaradi česar kmetje uporavljajo manj pesticodov. 

Težava je edinole v njegovi ceni. Za kilogram takšnega riža je trenutno treba odšteti dobrih šest evrov, kar je osemkrat več od običajnega belega riža. A kupcev zaenkrat to ni odvrnilo. Samo avgusta so ga prodali šest ton. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.