Zdravje > Prehrana
36 ogledov

Kljub nevarnosti, jih naši poslanci ne bodo omejili

hrana, maščobe Žurnal24 main
Če bi za dva odstotka zmanjšali energijski vnos transmaščob, bi za kar 17 odstotkov zmanjšali tveganje za nastanek bolezni srca.

V ZDA so ugotovili, da so transmaščobe v prehrani škodljive in jih že umikajo s polic. Ker se Evropska komisija se za kaj takega ni odločila in ker je zdravju nevarnih transmaščob v Sloveniji vedno več, so naši prehrambeni strokovnjaki računali, da bo Slovenija pametnejša in bo sprejela svoje, nacionalne predpise.  

Zavrnili predlog                

Predlog dopolnitev zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili, s katerim bi omejili vsebnost transmaščobnih  v živilih, ni primeren za nadaljnjo obravnavo, se je strinjala večina članov odbora za zdravstvo. Za zavrnitev predloga je glasovalo devet poslancev, proti pa osem.

Samo malo politične volje bi bilo treba

V skladu s predlogom Združene levice (ZL) bi največjo dovoljeno količino teh škodljvih kislin v živilih omejili na dva grama od sto gramov celotne vsebnosti maščob. Študije po celem svetu so namreč pokazale, da tranmaščobne kilsline povzročajo srčno-žilna, rakava in druga obolenja.

Ko je dejal poslanec Luka Mesec iz ZL, bi bil za potrditev predloga dopolnitev, ki je enostaven, potreben le "kanček politične volje". "Minimalna sprememba, minimalen napor, minimalna politična volja," je pozval poslance na odboru.

Stroka enotna, umaknimo jih

Z njim so se med drugim strinjali predstavniki Zveze potrošnikov Slovenije in Inštituta za nutricionistiko. Stroka je enotna, da je treba transmaščobne kisline nujno umakniti iz prehrane, je dejal Igor Pravst z inštituta.

Poceni izdelki, ki jih kupujejo socialni ogroženi

Medtem ko živila na prodajnih policah, ki bi potencialno lahko vsebovala tudi transmaščobne kisline, denimo margarina, niso problematična, pa je v gostinskih obratih slika drugačna. Ti kupujejo "najcenejšo robo", je opozoril.

Slovenska populacija je po njegovih besedah transmaščobnim kislinam bolj izpostavljena kot prebivalci v zahodnih državah EU, zato je nujno s predpisom prepovedati tranmaščobne  kisline, je dejal Pravst. Gre za za zaskbljujoče podatke, o katerih smo na našem portalu že pisali. Preberite si jih tukaj: 

Tudi v Zvezi potrošnikov Slovenije so opozorili na škodljivost transmaščobnih kislin. Taka živila so cenena, kupujejo pa jih potrošniki, ki so socialno ogroženi, so poudarili.

Analize in spet analize. Kaj pa ukrepi?

Na ministrstvu za zdravje so po drugi strani opozorili, da predlagana sprememba ni izvedljiva. Pri sprejemanju tovrstnih predpisov je namreč treba imeti oceno tveganja, torej ali izpostavljeno prebivalstvo tudi res zaužije snov, ki se omejuje, je dejala državna sekretarka na ministrstvu Nina Pirnat. Oceno tveganja bodo po njenih besedah imeli proti koncu leta.

Direktor Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Janez Posedi pa je pojasnil, da mora biti predpis notificiran. To pomeni, da moramo Evropski komisiji povedati, na podlagi katerih podatkov predlagamo določeno ureditev, je dejal.

Tudi v največji sranki  SMC  so opozarjali, da mora biti predpis ustrezno pripravljen. "Če ne bo ustrezno pripravljen, bo brezzobi tiger," je dejala Irena Grošelj.

Komentarjev 9
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 15:47 29.junij 2016.

    Če se glih z ZDA primerjate ane - tam so GMO najbolj prodajana hrana, pa tudi čebel imajo samo še za vzorec. Veliko EU članic pa je GMO prepovedala, pa tudi čebelarstvo kar cveti. Tak da ni EU glih tolko ...prikaži več za časom glede hrane. Torej v čem je razlika? Transmaščobe so v mnogih izdelkih mnogih proizvajalcev. GMO pa je proizvod ene par proizvajalcev, torej močni lobiji. ZDA pada na kolena pred lobiji, EU pa menca kar se tiče vsesplošnega zdravja, ljudje pa po EU na ulice hodijo da se EU ne bi pokorila lobijem.

  • smejka 23:39 23.junij 2016.

    Dajte nam plače,da bomo lahko kupili bio izdelke, kvalitetno hrano....če človek komaj zleze skozi mesec, kupi tisto,kar lahko plača.Velikokrat 'odpad'

  • izRODEk 23:19 23.junij 2016.

    Evo, priznam, nisem. Sem verjel predhodnim najavam ZL-ja v zvezi s to tematiko (ko je bila na sporedu Tarča na temo transmaščobnih kislin) in se mi je zdelo, da je potrebno te stvari prepovedat.Poanta ostaja: če ne dovolimo prodajati ...prikaži več tega sranja, je čisto vseeno, kaj pravi EU komisija. Če smo mi prepričani, da nočemo zastrupljati svojih sodržavljanov, je naša odločitev zakon. Če pa ni, smo pa hlapci. Odgovor že poznaš.