Zdravje > Prehrana
24299 ogledov

Pozor, odpoklic korenja

korenje Shutterstock
Odpoklic zaradi ene izmed najbolj strupenih snovi.

Pridelovalec korenja Jože Križaj iz Srednjih Bitenj pri Kranju je iz prodaje odpoklical korenje, pri katerem je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ugotovila previsoko vsebnost kadmija.

Pridelovalec kupce prosi, naj korenja ne zaužijejo, ampak ga vrnejo na mesto nakupa, na naslov: Srednje Bitnje 18, 4209 Žabnica.

To je kadmij

Kadmij (Cd) se uporablja v številnih izdelkih, kot so zlitine, plastika, baterije, barve. Viri kadmija v okolju so rudarstvo, kovinska industrija, kurišča, sežigalnice in odlagališča odpadkov, umetna gnojila, cigaretni dim: "Pri splošni populaciji predstavljajo glavni vir kadmija živila. Kadmij lahko poškoduje dihala, prebavila in ledvice ter lahko povzroča raka. Nabira se v ledvicah (predvsem v ledvični skorji) in jetrih, kjer se veže na nizkomolekularni protein metalotionin. Kadmij ima dolg razpolovni čas, saj lahko traja več desetletij. Izloča se v glavnem skozi ledvica, izločanje v mleko pa je minimalno," navaja urad za kemikalije pri MZ.

Kadmij iz telesa izloča izredno počasi in da zato ni pomembno samo to, kakšen je njegov trenutni vnos, ampak predvsem to, kolikšna je dolgoletna izpostavljenost. Kadmij povzroči resne posledice na možganih in zavira sposobnost organizma za absorbiranje hranil, kot so železo, cink in kalcij, zaradi česar postanemo bolj dovzetni za bolezni kosti in imunskega sistema.

 

Komentarjev 2
  • Kojak 14:59 12.oktober 2017.

    Zanimiva novica. V zadnjih letih opažam precej lokacij, kjer na njivi odstranijo zgornjo plast, odkopljejo gramoz spodaj, potem vanjo navozijo pepel (Toplarna Ljubljana) ali nek drug material in nazaj nasujejo zemlo in spet vzpostavijo njivo. Se mi zdi da je ...prikaži več tukaj podoben primer.

  • borut54 09:55 12.oktober 2017.

    In kako naj sedaj zaupamo slovenskim kmetom?