Zdravje > Prehrana
6977 ogledov

Krofi: Pozor, med njimi so velike razlike

Najboljši krofi Žurnal24 main
Kakšen krof izbrati?

Če bi radi pust preživeli brez večjih posledic, v jedilnik v prihodnjih dneh vnesite veliko vlaknin, sadja in zelenjave ter stročnic. Kakšen krof več se vam tako ne bo poznal preveč, čeprav pozor: povprečen krof z marmelado vsebuje okoli 350 kalorij. 

Sicer so na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) pregledali več predpakiranih krofov. "Že pogled na hranilno tabelo nam razkrije, da večinoma vsebujejo kar nekaj maščobe, nasičenih maščobnih kislin in sladkorja," so opozorili.

V povprečju je šest pregledanih predpakiranih krofov v 100 gramih vsebovalo 14 gramov maščobe, od tega sedem gramov nasičenih maščobnih kislin, in 16 gramov sladkorja ter 0,7 grama soli.

Odrasla oseba z enim krofom (80 gramov) zadovolji približno petino dnevnih potreb po energiji in maščobah ter slabo tretjino (27 odstotkov) še varne dnevne količine sladkorja. Zaužije pa tudi že 40 odstotkov dnevne potrebe po soli.

S seznama sestavin lahko potrošniki razberejo tudi, ali krofi vsebujejo delno hidrogenirano maščobo, ki je sicer cenejša surovina, a hkrati to lahko pomeni, da izdelek vsebuje trans maščobne kisline, ki nastanejo pri določenih postopkih hidrogenacije maščob.

Transmaščobe - slaščice Odklenkalo jim je Zdravje Toliko transmaščob dovoljuje uredba

Uživanje trans maščobnih kislin, ki nastanejo pri daljšem segrevanju olja na višjih temperaturah, je škodljivo za srčno-žilni sistemu, saj zvišujejo "slab" holesterol in hkrati znižujejo "dober" holesterol. Ob tem v ZPS opozarjajo, da predpakirani krofi vsebujejo številne aditive, ki med drugim omogočajo, da ostane krof skoraj nespremenjen do konca roka uporabe, ki je nekje tri do štiri dni.

Tukaj lahko najdete prehranski profil nekaterih krofov iz baze ZPS.

Kako izbrati krof?

  • Poglejte na hranilno tabelo in izberite krof, ki vsebuje manj kot 15g sladkorja in manj kot 20 g maščobe v 100 g izdelka.
  • Na seznamu sestavin se prepričajte, da krof ne vsebuje delno hidrogenirane maščobe, ki je lahko dodaten vir zdravju škodljivih trans maščobnih kislin.
  • Izberite krof, ki vsebuje čim manj dodanih aditivov, predvsem se izognite fosfatom (difosfat ali E 450).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.