Zdravje > Prehrana
4220 ogledov

Leclerc umaknil izdelek, ki je morda okužen s strupeno rastlino

leclerc-dolga Žurnal24 main
Živilo takoj zavrzite.

Zveza potrošnikov Slovenije obvešla o odpoklicu zamrznjenega francoskega fižola iz Leclerca. "Zamrznjen stročji fižol francoskega porekla je morda okužen z rastlino Datura (navadni kristavec)," pojasnjujejo. 

 | Avtor: ZPS ZPS

Podatki o živilu

Izdelek: Zelo droben stročji fižol zamrznjen
EAN koda: 3564700005668 03
Pakiranje: Vrečka 1 kg
Znamka: Notre jardin
Lot / Datum uporabe: 8352M – 12/2020
Dobavitelj: SCAMARK
Prodaja: E.Leclerc

Datura (navadni kristavec)

Je zelena rastlina, ki ima naravno zelo visoko vsebnost tropanskih alkaloidov (atropin in skopolamin). Ta dva alkaloida sta strupena in vplivata na centralni živčni sistem (razdraženost, halucinacije, izguba orientacije), vid in srce (motnje srčnega ritma). Učinki rastline, ki jih lahko občutite so: suha usta, povečane zenice, težave z vidom, motnje srčnega ritma, nemir, zmedenost, izguba prostorske in časovne orientacije, prividi, nerazumljiv govor.

ZPS svetuje

Zaradi dolgega roka uporabe je mogoče, da imajo potrošniki to živilo še doma. V tem primeru ga zavrzite ali vrnite v trgovino kjer ste ga kupili. Upravičeni ste do povrnitve kupnine.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.