Zdravje > Prehrana
2879 ogledov

Ljubezenska zgodba s Kamnika

Ljubezen
Vsi poznajo parmezan, le redki poznajo slovenski sir, ki ga lahko uporabljate na isti način. Poleg tega je po okusu še boljši, v sebi nosi tudi skrivnost ...

“Trniče so pastirji izdelovali predvsem v 19. in v začetku 20. stoletja. Gre za jed iz skute iz ogretega kislega mleka z dodatkom smetane, ki je oblikovana v kepo in osušena,” opisujejo v Turistično-informacijskem centru Kamnik.

Opisujejo, da so pastirji trniče jeseni, ob koncu paše, kot dokaz ljubezni in zvestobe, lahko tudi obljube zakona, podarjali svojim izbrankam, ženam in dekletom.

Trnič | Avtor: Kmetija pr' Gabršk Kmetija pr' Gabršk

“Pastirji so en trnič obdržali, drugega pa podarili izvoljenkam. Če je obdarovanka sir sprejela, je s tem pristala na pastirjevo dvorjenje,” opisujejo.

Dlje zori, bolj je aromatičen

“Okus trniča je svojevrsten. Pravijo, da je okus podoben parmezanu. Jaz mislim, da mogoče nekoliko, vendar se okusi skuta,” ga je opisala Tatjana Koželj, ki na kmetiji v Zgornjih Stranjah pri Stahovici izdeluje tudi trnič.

Dodaja, da mora biti Trnič staran: “Dalj časa zori, bolj je aromatičen. Tudi vonj ima poseben. Povsem drugačen kot siri, ki so izdelani s siriščem. Trnič je iz naravno skisanega mleka.”

Tatjana Koželj pravi, da je trnič poseben zato, ker je to značilnost Velike planine in Kamnika. “Trnič imam rada zato, ker je to del naše zgodovine in del naše dediščine. Prav je, da se ta zgodba ohrani in še nadgradi. To je sir, ki je izdelan iz skute, brez vseh dodatkov. Dodana je le sol,” opisuje.

Trnič | Avtor: Kmetija pr' Gabršk Kmetija pr' Gabršk
Pojavlja se v parih

Na Kmetiji pr' Gabršk so pričeli izdelovati trnič pred štirimi leti in to na pobudo Turistično-informacijskega centra Kamnik. “Njihova želja je bila, da se trnič in njegova zgodba ohrani in da se vključi v stalno ponudbo tako kot spominek, kot tudi kulinarična posebnost. Ker na naši kmetiji predelujemo mlečne izdelke, smo skupaj poskrbeli, da se je trnič pričel ponovno izdelovati v nekoliko večjih količinah,” so nam pojasnili.

Pravijo, da je trnič poseben zato, ker je edinstven sir, s posebno ljubezensko zgodbo v ozadju. “Pojavlja se v parih in je okrašen z odtisi pisav, takšnih primerkov sira ne najdemo nikjer drugod. Poleg lepega spomina in simbolične vrednosti, nosi velik pomen v kulinariki, kjer se uporablja kot dodatek jedem,” opisujejo in dodajajo, da je trnič trd sir, ki ga lahko ribamo kot parmezan.

Poskusite ga lahko na dnevu trniča

Letošnji Dan trniča na Veliki planini bo 6. avgusta. Takrat lahko obiskovalci Velike planine v pastirskem naselju spoznajo postopek izdelave te velikoplaninške posebnosti ter se ob pomoči izkušenih sirark v pripravi preizkusijo tudi sami.

V že vnaprej pripravljeno soljeno skuto z rokami oblikujejo v kepo in vanjo s posebno izrezljanimi pisavami za trniče vtisne ornamente.

anja.scuka@zurnal24.si