Zdravje > Prehrana
3979 ogledov

Gobarja iskali celo s helikopterjem

Gobe Reuters
Opozorila policistov in zdravstvenih delavcev.

Družbena omrežja so v teh dneh prepolna fotografij gob, gobarska sezona je namreč na vrhuncu. V prihodnjih dneh se obeta še suho vreme, ki bo kot nalašč za obisk gozdov. Ob prijetni rekreaciji in kulinaričnih užitkih, pa je treba vendarle znova opozoriti na previdnost.

Gobarja iskali psi in helikopter

S PU Novo mesto so tako že opozorili, ko sta se včeraj občana izgubila v gozdu pri nabiranju gob, gobarka se je izgubila na območju Birčne vasi oziroma Padeža, vendar so jo svojci kmalu našli. 

V poznih večernih urah pa je potekala obširna iskalna akcija na območju kraja Pribinci, kjer so policisti iskali 84-letnega gobarja. V iskalni akciji so sodelovali črnomaljski policisti, vodniki službenih psov in gasilci. V iskanje pogrešanega je bil vključen tudi policijski helikopter. Nekaj po polnoči so policisti moškega, ki je imel k sreči s seboj mobilni telefon, vendarle našli živega in zdravega. 

Občutljivejši jih naj ne jedo

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pa opozarja, da je tudi uživanje gob lahko zelo nevarno, zato moramo biti zelo pazljivi, katere gobe nabiramo in uživamo: "Priporočljivo je zmerno uživanje gob, kot dodatek k različnim jedem je v navadi v večini kuhinj, vendar pa moramo skrbno pretehtati oziroma dobro poznati vrste gob, ki jih uživamo, kajti številne med njimi so strupene. Posebej ranljive skupine prebivalstva, kot so ljudje s predpisanimi dietami, starejši in otroci do četrtega leta starosti, naj bi gob sploh ne uživali," opozarjajo na NIJZ.

Jurčki Zdravje Imajo gobe kalorije?

Pravi gobarji naj bi se učili v gobarskih društvih, na ekskurzijah in predvsem od starejših izkušenih gobarjev, ki podajajo svoje znanje in dragocene izkušnje, dodajajo. 

V Sloveniji tri tisoč vrst gob, okoli 200 strupenih

Strupi v gobah so kemične snovi, ki se izdelujejo in hranijo v telesu sadeža. Čeprav so prisotni v majhnih količinah,  imajo potencialno škodljivi učinek na različne organe človeka pri uživanju strupenih gob. Učinki so lahko različni in segajo od prebavnih motenj pri blagih zastrupitvah do smrti pri hujših.

Vzroki zastrupitve

Vzrok za zastrupitev je velikokrat zamenjava strupene gobe z užitno zaradi podobnosti v barvi in obliki, kar predstavlja 95 odstokov vseh vzrokov za zastrupitev. Vsaka strupena goba vsebuje enega ali več strupov, ki so lahko razvrščeni v skupine glede na fiziološke in klinične učinke, tarčni organ in potreben čas (latentni čas) za pojav simptomov in znakov po zaužitju:  "Na resnost zastrupitve vplivajo tudi zaužita količina, letni čas, geografsko območje, na katerem je gliva zrasla, način priprave in individualni odziv na strupe," navajajo strokovnjaki. 

gobe Magazin Gobe z jajci

Večina zastrupitev z gobami se začne s slabostjo, bruhanjem in drisko. Pravočasna prepoznava  zastrupitve z zeleno mušnico je za bolnika odločilna, saj tovrstna zastrupitev zahteva takojšno odločno specifično ukrepanje za razliko od zastrupitve s strupenimi gobami, ki povzročajo le prebavne motnje in težave običajno spontano izzvenijo ali pa so potrebni le simptomatični ukrepi.

V primeru težav po zaužitju gob se moramo takoj posvetovati z osebnim ali dežurnim zdravnikom, ki bo na osnovi anamnestičnih podatkov ter znakov in simptomov ocenil, ali je potrebna ambulantna oziroma zdravstvena obravnava, so pojasnili.

Več nasvetov o varnem uživanju gob lahko najdete tudi na spletni strani NIJZ.

Opozorilo policije

Na previdnost pri gobarjenju opozarjajo tudi policisti. Da bo gobarjenje prijetno in varno občanom svetujejo, da upoštevajo samozaščitne ukrepe. Če je možno, naj vozil ne parkirajo v gozdu ali na samotnih mestih. Vozila naj skrbno zaklepajo, zapirajo okna in v notranjosti ne puščajo ničesar. Že pred odhodom v gozd naj razmislijo ali zares dobro poznajo območje, kjer nameravajo gobariti, so v priporočilih zapisali na Policijski upravi Novo mesto.

V gozd naj se odpravi dovolj zgodaj, da se bodo lahko vrnili še pred nočjo. S sabo naj vzamejo mobilni telefon in napolnijo baterijo, da bodo po potrebi lahko poklicali na pomoč. Ob hoji po gozdu naj bodo pozorni na smer hoje, posamezne točke ali značilnosti v gozdu, na podlagi katerih bi se lahko orientirali ob vračanju.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 14:32 21.september 2017.

    In koliko so zaračunali za posredovanje ? NIČ ! To je napaka ,da se potem stroški razdelijo na vse državljane .