Zdravje > Prehrana
83 ogledov

Maščoba kot šesti okus

Maslo Shutterstock
Presenetilo vas bo dejstvo, da ima maščoba zelo neprijeten okus.

Maščoba ima svojevrsten okus, zato bi lahko veljala za šesti okus. Prišteli bo jo torej sladkemu, kislemu, grenkemu, slanemu in umami okusu, ki je okus glutamatov.

Glutamati so sicer naravne snovi, ki jih najdemu v sadju in zelenjavi, zaradi specifičnega okusa pa jih dodajajo različnim živilom za ojačevanje okusa.

Okus maščobe ni dober

Šesti okus naj bi bil torej okus maščobe, z raziskavo pa so ga dokazali strokovnjaki z Univerze Purdue. Okus bi radi poimenovali z latinskim izrazom oleogusto. V raziskavo so od začetka vključili 54 ljudi, kasneje pa so se osredotočili le na 28 ljudi, ki so imeli močno sposobnost za odkrivanje okusov.

Že predhodne raziskave so sicer pokazale, da maščoba povzroča v ustih poseben občutek. Zdaj pa so znanstveniki odstranili tipično teksturo in vonj ter pri osebah poskušali ugotoviti, ali razlikujejo med vzorci kisline maščobe in drugih arom. To je uspelo 64-im odstotkom udeleženih v raziskavi.

Med drugim jih je presenetilo dejstvo, da okus maščobe ni tako dober, kot so sprva predvidevali. Okus maščobe je po besedah strokovnjakov zelo neprijeten in lahko povzroči tudi bruhanje. Avtor študije Richard Mattes pri tem dodaja, da nam je okus maščobe všeč, ko je ta pomešan z drugimi okusi. Kot nam je denimo všeč grenak okus kave ali kakava. Raziskava bi po mnenu strokovnjakov lahko pomagala pri ugotovitvi, kako dojemamo maščobe in kako se jim med dieto lažje izognemo.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.