Zdravje > Prehrana
141 ogledov

Med mineralnimi vodami velike razlike

Mineralna voda Profimedias
Vsaka mineralna voda nima več mineralov kot voda iz pipe, ugotavlja ZPS.

V ZPS so v analizi 19 naravnih mineralnih vod ugotovili, da so med njimi precejšnje razlike, tako glede vsebnosti mineralnih snovi kot cene. Vsaka mineralna voda ne vsebuje več mineralov v primerjavi z vodo iz pipe, so zapisali v zaključkih tržnega pregleda analiziranih mineralnih vod.

Najdražja vsebovala najmanj mineralov

Ob pregledu 11 mineralnih vod z dodanim ogljikovim dioksidom (gazirane) in osmih brez ogljikovega dioksida (negazirane) so ugotovili, da so se njihove cene gibale od 0,10 do 5,30 evra/liter, vsebnost mineralnih snovi pa od 182 do 13.055 mg/liter. Najdražja je vsebovala najmanj mineralov.

"Pitna voda denimo v Ljubljani v povprečju vsebuje 428 mg/l raztopljenih mineralnih snovi, kar je več kot v petih od 19 analiziranih vzorcev mineralnih vod," so zapisali v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Njihov nasvet je, da pitno vodo lahko mirno pijemo iz pipe, saj je ta, ki stane od 0,4 centa na liter, cenovno dostopnejša, prednost pa je tudi okoljevarstvena, saj je ni treba polniti, pakirati in transportirati.

Ob tem so poudarili, da si mineralne snovi zagotovimo predvsem s hrano, saj samo z vodo ne moremo zadostiti dnevnim potrebam po mineralih. Pitje naravne mineralne vode pa je smiselno predvsem za športnike.

Mineralne vode, predvsem tiste, ki vsebujejo veliko kalcija, so zanimive tudi za ljudi z laktozno intoleranco. Ljudje, ki imajo težave z zaprtjem, pa lahko posežejo po naravnih mineralnih vodah, v katerih je veliko sulfata, so še zapisali v ZPS.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Džoser
    Džoser 16:12 22.maj 2017.

    Samo,da komunalna podjetja to pitno vodo uničijo z nekontroliranim dodajanjem klora.