Zdravje > Prehrana
89 ogledov

Med mocarelami zmagala trgovska znamka

(Foto: Shuterstock) Žurnal24 main
Na Zvezi potrošnikov Slovenije so analizirali 13 vzorcev mocarele, med katerimi je zmagala trgovska znamka. Mocarela mora biti mehka in elastična, a ne gumijasta, žilava, zrnata ali sluzasta.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije ZPS so v test uvrstili 13 vzorcev mocarele, osem iz kravjega in pet iz bivoljega mleka. Za mocarelo iz kravjega mleka so odšteli od 4,72 do 12,56 evrov za kilogram, za mocarele iz bivoljega mleka pa med 13,27 in 21,68 evra za kilogram. V obeh primerih je zmagala trgovska znamka, za katero so odšteli najmanj med testiranimi vzorci.

Ne sme biti gumijasta 

“Mocarela je sir iz vlečenega testa, imenujejo ga tudi “pasta filata”, ki je narejen po posebnem proizvodnem postopku,” opisujejo. “Kakšen vtis dobimo o mocareli, je zagotovo največ odvisno od njene kakovosti. Kakovostna mocarela mora biti mlečno bele do rahlo rumenkaste barve, zelo mehka in elastična, a ne gumijasta, niti žilava, zrnata ali sluzasta. Imeti mora vonj po mleku ali smetani, ne sme pa biti kisel,” je opisala značilnosti kakovostne mocarele Tanja Pajk Žontar iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Dodaja, da okus in tekstura mocarele lahko zavedeta običajnega potrošnika, saj dajeta vtis, da to živilo ne vsebuje veliko maščobe, kar pa ne drži. V mocareli je namreč kar nekaj maščobe, v njihovih vzorcih jo je bilo v povprečju 20 gramov v 100 gramih, kar je približno toliko, kot je najdemo na primer v sirnih namazih, topljenem “trikotnem” siru, siru za toast. Sicer pa mocarela v primerjavi z večino drugih sirov vsebuje manj maščobe.

Res so bivolje

Ugotavljali so tudi, ali je v mocareli, ki je označena kot bivolja, res bivolje mleko. To so ugotavljali, ker je bivolje mleko veliko dražje od kravjega, goljufij s hrano pa je vse več.

“Niti v enem vzorcu mocarele iz bivoljega mleka nismo našli proteinov iz kravjega mleka. Povedano drugače, naši vzorci mocarele iz bivoljega mleka niso vsebovali kravjega mleka, kar je za potrošnike vsekakor dobra novice,” pravi Pajk Žontarjeva. Celoten test je dosegljiv na strani ZPS in v njihovi reviji VIP.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.