Zdravje > Prehrana
1398 ogledov

Na dalmatinski obali odkrili najstarejše ostanke sira

Znanstveniki odkrili, da je človek začel proizvajati sir že 2000 let prej, ko se je domnevalo doslej - ne torej v bronasti dobi, pač pa že v neolitiku.

Mednarodna skupina znanstvenikov pod vodstvom ekipe z ameriške univerze Pennsylvania State je preučevala ostanke maščobnih kislin na lončenih črepinjah, ki so jih našli v dveh hrvaških vaseh na dalmatinski obali.

 | Avtor: Plos One Plos One

Analize so pokazale, da je bila vas Pokrovnik stalno naseljena v obdobju med približno 6000 in 5000 let pred Kristusom, v kraju Danilo Bitinj pa so ljudje živeli v obdobju med približno 5300 in 4800 let pred našim štetjem. Črepinje, ki so jih preučevali znanstveniki, izvirajo iz različnih časovnih obdobij, kar je med drugim razvidno tudi iz različnih oblik, modelov, tehnik poslikav in tehničnih postopkov.

Sir izdelovali že veliko prej

 | Avtor: Plos One Plos One
Ostanke mleka so odkrili že na 7700 let starih črepinjah, ostanke sira pa celo na 7200 let starih posodah, so znanstveniki zapisali v strokovni reviji Plos one. Na osnovi analize maščobnih kislin sklepajo, da se je mleko od določenega obdobja naprej predelovalo v trdne izdelke, kot je sir.

Človek je torej začel proizvajati sir že 2000 let prej, ko se je domnevalo doslej - ne torej v bronasti dobi, pač pa že v neolitiku.

Gre za prelomne tehnološke postopke za človeštvo, saj je sir, ki je obstojen dlje časa kot tekoče mleko, zgodnjim kmetom omogočal, da so se lahko naseljevali na hladnejših centralnih in severnejših območjih.

Vpliv na demografske razmere

Znanstveniki tudi domnevajo, da je uporaba mleka in mlečnih izdelkov pripomogla k upadu umrljivosti dojenčkov. "Verjetno najbolj pomembno dejstvo naše raziskave je, da sta bila mleko in sir prehransko bogat vir hrane za majhne otroke v času, ko je bila umrljivost v zgodnjih človekovih letih največja," je dejal eden od njih. "Ta bogat vir hrane je torej pomagal preživeti populacijam z največjim tveganjem," je dodal.

Glede na genetske raziskave so bili zgodnji kmetje verjetno občutljivi na laktozo, mleka torej niso prenašali. Majhni otroci v tistem času te težave niso imeli - mleko je bilo zanje stabilen, nizkokaloričen in hranljiv vir hrane. Predelava mleka v jogurt in sir je vsebnost laktoze v živilih zmanjšala, s tem pa je večji del prebivalstva imel koristi od hrane, so zapisali znanstveniki.

Sir Zdravje To so ugotovili o polnomastnem siru

Razpoložljivost živalskega mleka je ženskam tudi omogočila, da so prej prenehale dojiti in hitreje vnovič zanosile. Višja stopnja preživetja majhnih otrok je tako skupaj z naraščajočo stopnjo rodnosti očitno ugodno vplivala na demografske spremembe, saj so se ljudje lahko začeli naseljevati na hladnejših severnejših območjih.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.