Zdravje > Prehrana
2962 ogledov

Na prvi pogled se ne razlikujejo, a ...

Čokoladna jajčka
Čokoladni zajčki in jajčka so si na trgovskih policah kar podobni. Po okusu in kvaliteti pa so si zelo različni.

Na trgovskih policah je že polno velikonočnih sladkarij, med drugim tudi čokoladnih zajčkov in jajčk. Na prvi pogled se med seboj ne razlikujejo, pomemben dejavnik pri izbiri je tudi cena. Z izbiro cenejših izdelkov pa boste morda namesto čokolade kupili le navadno sladkorno ploščico z dodatkom kakava in rastlinske maščobe, ki ima komaj kaj okusa po čokoladi. Zato te sladkarije pogosto ostajajo, večinoma jih ne marajo niti otroci. 

Pirhi Podaljšan vikend Popotnik Bliža se podaljšan vikend z veliko nočjo

Prebirajte deklaracijo

Zato preverite deklaracijo in izberite raje izdelke iz prave mlečne čokolade. Ta bo vsebovala na primer 30 odstotkov ali več kakavovih delcev, 15 odstotkov mlečnih sestavin, sladkorja, morda z dodatkom sirotke, izvlečka vanilije in podobno. Ponavadi so izdelki iz čokolade tudi nekoliko dražji.

Cenejše sladkorne ploščice pa so v večini sestavljene iz sladkorja, pogosto se uporablja tudi palmovo olje in manj kakava, večinoma le okoli 15 odstotkov. Ponavadi namesto arome iz izvlečka vanilije dodajo vaniline, ki je sintetična aroma vanilije. 

Letos bomo doma 22. aprila

Velika noč je sicer najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih. Na veliki petek so Jezusa Kristusa križali, tretji dan po tem, na nedeljo, pa je vstal od mrtvih.

Letos jo praznujemo 21. aprila, doma pa bomo še na velikonočni ponedeljek 22. aprila. 

Zakaj jajca in zajec

Ker je Kristus vstal iz kamnitega groba, kar naj bi bilo podobno, ko pride piščanček iz jajca, in ker tudi krst pomeni vstop v novo življenje, je jajce znamenje Kristusovega vstajenja in hkrati tudi krsta. Izmenjavanje velikonočnih jajc izhaja sicer že iz starih poganskih navad, denimo čaščenja boginje Eostre. 

Velikonočno oziroma pomladno jajce pa prinese velikonočni zajec. To izvira iz germanskega poganskega sveta, kjer je zajec simbol žrtvene živali germanske boginje Eastre. Ko se je v Nemčiji začelo pokristjanjevanje, pa so veliki noči dodali še nekaj starih poganskih navad, tako se je ohranil tudi zajček. Obenem naj bi bil tudi prastar simbol plodnosti, povezan z luno, ki je v nasprotju z soncem simbol ženskega kozmičnega principa. Torej ponovno rojstvo, vstajenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.