Zdravje > Prehrana
455 ogledov

Nabiranje "čemaža" je lahko smrtno nevarno

Čemaž Profimedias
S prihodom spomladi se je pričelo nabiranje čemaža oziroma medvedovega luka (Allium ursinum L.), ki je pri nas v zadnjih dvajsetih letih zelo priljubljena užitna divja rastlina, iz katere pripravljajo solate, juhe in namaze.

V Centru za klinično toksikologijo in farmakologijo UKC Ljubljana opozarjajo nabiralce čemaža na nevarnost zamenjave s podobnimi strupenimi rastlinami, kot je jesenski podlesek: "Čemaž in jesenski podlesek imata podobne podolgovate liste, zato so zamenjave pogoste in žal lahko tudi usodne za nabiralce ter njihove sorodnike in prijatelje."

Jesenski podlesek in čemaž - primerjava | Avtor: Miran Brvar Miran Brvar

Kako poteka zastrupitev

Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. Od 2 do 12 ur  po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. 24 do 72 ur po zastrupitvi pride do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. "Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po dveh do treh tednih pa bolnikom izpadejo še lasje," opisujejo v UKC Ljubljana. 

V primeru prebavnih težav po obroku divjih rastlin, predvsem po obroku čemaža, moramo vedno pomisliti na zastrupitev z jesenskim podleskom. UKC Ljubljana

Ob vsakem sumu na zastrupitev s strupeno rastlino priporočajo čimprejšnji pregled pri zdravniku v urgentni ambulanti. "Rastlino ali njene dele oziroma ostanke vedno vzemite s seboj k zdravniku, saj bodo tako v bolnišnici veliko lažje prepoznali rastlino in ustrezno ukrepali," opozarja doc. dr. Miran Brvar, dr. med.

 

Komentarjev 1
  • ode 07:54 26.marec 2019.

    Gre za ropanje narave in požrešnost. Takih naj se čim več zastrupi in to tako, da ne bo stroškov z zdravljenjem.