Zdravje > Prehrana
169 ogledov

Najbolj razširjena epidemija

Zivljenje 18.03.13, zobozdravnik, pacient, foto: Shutterstock Shutterstock
Bakterije, ki se nahajajo na površini zob razkrajajo sladkor iz hrane in proizvajajo agresivno kislino, ki postopoma raztaplja našo trdo zobno sklenino.

Zobna gniloba je najbolj razširjena epidemija moderne dobe. Zobna gniloba naj bi pestila kar 95 odstotkov prebivalstva, čeprav smo za njen pojav odgovorni sami. Vztrajno gnitje zoba imenujemo zobni karies, največji razlog za njegov pojav pa so sladkorji v hrani in pijači. Bakterije, ki se nahajajo na površini zob namreč razkrajajo sladkor iz hrane in proizvajajo agresivno kislino, ki postopoma raztaplja našo trdo zobno sklenino.

Jedro lahko tudi odmre

Zobna gniloba se sicer najpogosteje začne z majhno luknjico v zunanji zaščitni plasti zoba, sklenini. Začetki zobne gnilobe so v sklenini vidni kot nekakšne bele lise. Če luknjice ne zaznamo in zobozdravnik ne prepreči širjenja gnilobe, se lahko ta razširi vse do jedra zoba, kjer so živci in žile.

Ko gniloba enkrat prodre skozi sklenino, moramo zelo hitro ukrepati in obiskati zobozdravnika, saj se gniloba širi veliko hitreje, ko enkrat že prodre v zobovino. Ko gniloba doseže živce, nas zob lahko že zelo boli, jedro zoba pa lahko celo odmre. Zobnega tkiva, ki je že okuženo z gnilobo, ne moremo nikoli obnoviti. Zobozdravnik ga lahko odstrani in nadomesti z zobnim polnilom ali prevleko.

Izogibajte se sladkorjem 

Najboljša preventiva proti zobni gnilobi je izogibanje sladki hrani in pijačam, redna ustna higiena ter obiski pri zobozdravniku. Z izogibanjem sladkarijam, bakterije ne bodo imele hrane in ne bodo mogle povzročati škodljive kisline. Z rednim umivanjem zob, boste zmanjšali obloge, kjer se skrivajo sladkorji in bakterije. Z rednimi obiski pri zobozdravniku boste lahko že v kali zatrli začetne znake zobne gnilobe.

Pri ščetkanju lahko uporabite zobno pasto, ki zobe zaščiti pred sladkorji. Pasta vsebuje aktivni fluorid, ki deluje tako, da se veže na zobno sklenino ter na tak način nudi obrambo zob pred učinki sladkornih kislin. Zobem hkrati dovaja minerale in jih naredi močnejše. Če si zob ne morete ščetkati, si jih po obrokih vsaj sperite z vodo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.