Zdravje > Prehrana
2755 ogledov

Najstnik jedel le krompir in skoraj oslepel

ocvrt krompirček Žurnal24 main
Jedel je pretežno krompirček in kruh, občasno je posegel po klobasah.

Primer najstnika, ki se je pretežno hranil s krompirjem, so v reviji Annals of Internal Medicine opisali zdravniki očesne bolnišnice Bristol.

V Veliki Britaniji je najstnik zaradi pomanjkanja vitaminov skoraj oslepel. Za pomanjkanje je bilo krivo dejstvo, da se je dolga leta hranil le s pečenim krompirčkom.

Pri 17-ih v bolnišnico

Mladostnik je po poročanju BBC-ja od konca osnovne šole jedel pretežno pečen krompirček, krompirček iz vrečke ali kruh, občasno je jedel tudi klobase. Zdraviki so mu sicer že pri pregledu pri 14-ih letih diagnosticirali pomanjanje vitamina B12. Tri leta po tem je pristal v bolnišnici zaradi izgube vida.

Zdravniki so ugotovili, da trpi za resnim pomanjkanjem vitamina B12 in drugih pomembnih snovi, od vitamina D do nekaterih mineralov, kot sta baker in selen. Dečku so predpisali prehranske dodatke in pogovore z dietetičarko ter psihologom. Psihologa so mu dodelili zato, ker ima velik odpor do drugih oblik hrane, zato je bil krompirček ena redkih stvari, ki jih je zmogel pojesti.

Poškodba vida je po mnenju strokovnjakov težko ali nemogoče pozdraviti.

Hrenovke Strokovnjakinja Zdravje Otroci imajo lahko zaradi tega resne posledice
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.