Zdravje > Prehrana
3120 ogledov

Nora ideja za hiter in slasten pečen česen

Pečen česen Profimedia
Ta nezahteven recept vas bo zagotovo navdušil.

Naučite se, kako pravilno speči česen v le nekaj preprostih korakih. Neverjetno dobro pristaja na hamburgerjih ali zelenjavi, uporabite pa ga lahko tudi v svojih najljubših receptih. "Praženje česna spremeni trde stroke v česnov namaz, ki se odlično prilega na kruhu, zrezkih ali v solatnih prelivih," pojansjujejo pri Create Kid's Club.

Recept

Najprej odrežite vrhnji del česna in prižgite žar, da se segreje. Za recept potrebujete aluminijasto folijo, olivno olje, sol, svež poper in en strok česna. Glavo česna položite na kvadratno aluminijasto folijo in rahlo pokapljajte z olivnim oljem. Priporočena količina olja je ena ali dve čajni žlički. Nato na česen posujte malo soli. Dodajte še sveže mleti poper, ki česnu doda odličen okus.

Žar Recept Zdravje Paprike na žaru? Tako jih pripravite

Nato glavo česna obrnite navzdol, saj se bo tako zgornji del česna lepo zapekel. Česen zavijte v folijo ter ga z glavo položite na žar in pecite 10 minut. Po preteklem času obrnite česen in ga pecite še 10 minut. Postopek ponovite še enkrat in odstranite česen z žara ter ga uporabite tako, kakor želite. Če želite odstraniti strok česna, lahko za to uporabite žlico. Lahko pa stroke tudi iztisnete ven.

Pečen česen lahko hranite v hladilniku do dva tedna, prav tako ga lahko zmrznete, če želite. Česen lahko pripravite v pečici, postopek je popolnoma enak, le da ga pečete 30 minut na 175 stopinjah.

 

Zdravilni učinki

Česen pa ima tudi koristi našemu zdravju. V česnu so poleg spojine alicin, ki sodi med rastlinske antibiotike, prisotne tudi druge žveplo vsebujoče spojine. "Te spojine skupaj z alicinom česnu dajejo značilni vonj in okus ter dobre antioksidativne lastnosti, ki najverjetneje pomagajo pri zniževanju holesterola in visokega krvnega tlaka, preprečujejo prehlad, zmanjšujejo tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, delujejo preventivno proti nekaterim vrstam raka in krepijo imunski sistem," so zapisali na Nutrisu. Obenem ima česen v primerjavi z ostalimi rastlinami tudi visoko vsebnost selena.

česen | Avtor: Profimedias Profimedias
S česnom nad prehlad

Česen naj bi tudi učinkovito pomagal proti gripi in prehladu, kar je znano že iz ljudskega zdravilstva. To pa potrjujejo tudi nekatere raziskave. V eni izmed študij so 12 tednov spremljali dve skupini ljudi. Ena skupina je dnevno zaužila eno kapsulo česnovega prehranskega dopolnila, medtem ko je pri drugi skupino šlo za placebo dodatek. Skupina, ki je uživala česen, je imela manj prehladov, pa tudi simptomi ob prehladu so prej izginili, poroča Nutris.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • indigokid 20:48 23.maj 2023.

    bolj bednega recepta pa še ne ... po tem receptu namreč česen izgubi vse svoje vitaminske vrednosti, ekonomično pa ni tudi s časovnega ter energetskega vidika, plus ogromno je enega packanja in nekaj česna gre tako v smeti ... svašta ...prikaži več majko mila, resno ... jaz stroke samo olupim in strem, nato jih na hitro (2-3 minute) prepražim na olivnem ali sezamovem olju in take namestim v toast, preden toast popečem ... rešeno.