Zdravje > Prehrana
42 ogledov

Nov val zanimanja za kuhanje

kuhanje, priprava, jedi, kuhinja, par Žurnal24 main
Doma pripravljena hrana je pogosto bolj kakovostna, sveže pripravljena ter vsebuje več koristnih snovi v primerjavi s hrano ponudnikov javne prehrane.

"Hiter način življenja in pomanjkanje prostega časa sta samo nekatera od vzrokov, ki spodbujajo prehranjevanje zunaj doma in opuščanje domače kuhinje," opozarjajo na Inštitutu za nutricistiko, Nutrisu. Polega tega nekateri ljudje nimajo dovolj znanja, da bi se kuhanja lotili sami doma.

"Odnos do kuhanja in kuharski pristopi so pogosto odvisni tudi od starosti posameznika. Mlajša populacija tako vključuje več kreativnosti v svojo kuho, medtem, ko starejša populacija posega bolj po ustaljenih vzorcih kuhanja," ugotavljajo. Dodajajo, da so starejši bolj skeptični glede novejših prehranskih trendov, omejujejo pa jih tudi njihove zmogljivosti. Mlade pa nove prehranske smernice ter želja po zdravem načinu življenja pogosto vse bolj usmerja k domači kuhi pri kateri je hrana pogosto bolj kakovostna, sveže pripravljena ter vsebuje več koristnih snovi v primerjavi s hrano ponudnikov javne prehrane.

Nov val zanimanja

"V zadnjem obdobju se vse bolj razširja nov val zanimanja za kuhanje doma, ljudje se vse bolj zavedajo zdravega načina življenja ter pomena prehrane pri tem," pravijo na Nutrisu. Na to po njihovih besedah kažejo tudi številne kuharske oddaje in zanimanje za kuharske knjige.

Menijo, da bi ponovno vpeljevanje kuhanja kot predmeta v šole lahko vzpodbudilo otroke k veselju do kuhanja doma v krogu družine. Na ta način bi lahko otroci osvojili osnovne spretnosti kuhanja in tudi razumeli razliko med doma pripravljenimi jedmi in procesiranimi živili. "Kuhanje je veščina, ki bi jo za zdravo življenje moral obvladati vsak, ne glede na spol, starost ali izobrazbo," menijo.

Voda v kateri kuhamo zelenjavo je polna vitaminov in mineralov, ki pri kuhanju preidejo iz zelenjave v vodo. Zato na Nutricusu predlagajo, da to vodo uporabimo kot osnovo za juho, lahko pa jo uporabimo tudi za pripravo drugih jedi. "Zelo pomembno je, da ob kuhanju tudi uživamo in ustvarjamo nove kombinacije sestavin," so zaključili. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.