Slovenija
74 ogledov

Nova pojasnila v “aferi med”

med Profimedias
Dnevnik je danes poročal, da naj bi Ministrstvo za kmetijstvo RS že več kot leto dni vedelo, da so v propolisu snovi, ki naj bi bile škodljive, a da o tem ni obvestilo javnosti. Objavljamo pojasnila ministrstva, ki vztraja, da je tako med kot vsi ostali čebelji izdelki popolnoma neškodljiv.

Po pisanju časnika Dnevnik naj bi kmetijsko ministrstvo že več kot leto dni vedelo, da so v vzorcih propolisa med interno kontrolo avgusta 2014 odkrili zelo visoke koncentracije ostankov amitraza in kumafosa, snovi, ki so sestavine sredstev za zaviranje čebeljih bolezni. Po pisanju Dnevnika naj bi to pokazala interna kontrola ostankov kemikalij v čebeljih pridelkih, ki jo je avgusta 2014 opravil velenjski inštitut za ekološke raziskave Erico, delni izvajalec pa je bil tudi Kmetijski inštitut Slovenije. Na ministrstvu še vedno vztrajajo, da so čebelji izdelki za potrošnika neškodljivi in to tudi pojasnjujejo. 

O analizah na današnjem sestanku

O rezultatih internih kontrol medu in drugih čebeljih pridelkov so ravno danes popoldne razpravljali na 6. Seji Sveta za čebelarstvo, ki se je je udeležil tudi minister Dejan Židan. Kot poudarjajo na ministrstvu, se interna kontrola medu izvaja od leta 2011. "V letu 2014 se je kot pilotni projekt izvedla tudi analiza čebeljih pridelkov. V tej kontroli je bil analiziran tudi propolis, nabran iz sten starih panjev v trdnem stanju, ki pa se kot tak ne uporablja za prehrano," pojasnjujejo na Židanovem ministrstvu.

Rezultati analiz so bili s strani Čebelarske zveze Slovenije predstavljeni ministrstvu, Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, organizacijam za kontrolo integrirane in ekološke pridelave ter Nacionalnemu veterinarskemu inštitutu že januarja 2015. V februarju 2015 pa tudi javni veterinarski službi na Nacionalnemu veterinarskemu inštitutu. Na obeh sestankih je bilo ocenjeno, da ostanki v medu in čebeljih pridelkih ne pomenijo tveganja za potrošnika.

Preventiva za naprej

Ne glede na informacije in zagotovila, da je med in vsi čebelji izdelki varen, se pojavlja bojazen, da ne bi prišlo do ponovitve afere, ki je pri potrošnikih vzbudila nezaupanje.

"Čebelarska zveza Slovenije je po navodilu izvajalca analiz medu in čebeljih pridelkov Erico d.o.o izvedla dodatna izobraževanja čebelarjev, pripravila posodobljene smernice dobrih higienskih navad v čebelarstvu in podala priporočila za pripravo propolisa, ki se prideluje iz namenskih mrež za zbiranje propolisa v času, ko v njem ni zdravil za zdravljenje varoze v prehranske namene," na te bojazni odgovarjajo na ministrstvu. 

Komentarjev 2
  • Papaja Popi 08:40 06.februar 2016.

    Že zdavnaj bi morali vedeti kdo od čebelarjev je zastrupljal med.Posedi in njemu podobni pa bi morali spokati in iti v zapor.Prodane duše.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:53 06.februar 2016.

    Nikar ne spraševat kdo od čebelarjev je goljufal in ima strupen med. Pa še naprej kupuj na slepo med pa ugibaj čigav med je zdrav pa čigav ne. To nam govori vlada. Norca se delajo. Židan prodana duša. Če bi ...prikaži več res hotel nekaj dobrega za čebelarje naredit bi v javnost dal kdo je grešnik od čebelarjev pa kdo ni. Ne pa da potem vsem čebelarjem, tud tadobrim upada prodaja zarad črnih ovc med čebelarji..