Zdravje > Prehrana
108217 ogledov

Obsežen odpoklic živil iz Lidla zaradi nevarne bakterije, en izdelek umika tudi Tuš

Lidl Anže Petkovšek
Zamrznjena zelenjava okužena z bakterijo, ki predstavlja hudo tveganje za nosečnice, otroke, starejše in bolnike.

Podjetje Greenyard N.V. je poleg svoje špinače s smetano (450 g - zajema znamke Freshona, Green Grocer in Felco) in zelenjavne mešanice (1000 g) zaradi možnosti kontaminacije z bakterijo listeria monocytogenes iz prodaje odpoklicalo še dodatna živila, so sporočili iz uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Odpoklicana zelenjava | Avtor: uprava za varno hrano uprava za varno hrano

Iz prodaje so tako odpoklicali še izdelke mešana zelenjava za francosko solato 2,5 kg, sladka koruza 5 kg, korenje kocke 2,5 kg, wax fižol narezan 2,5 kg, fižol narezan 2,5 kg, grah 2,5 kg, MIX Djuvec 2,5 kg in grah ETA.

Posredniki, ki izdelke prodajajo v Sloveniji, so Engrotuš, Lidl, ETA Kamnik, Pekarna Pečjak, KZ Metlika, Šiftar in Monsun.

Trgovska družba Lidl je poleg tega upravo obvestila še o odpoklicu zelenjavne mešanice za francosko solato (1000g - znamka Chira). Odpoklic se nanaša na naslednje serije in roke uporabe izdelka: 15.10.2018; L6 288, 23.09.2018; L6 266, 05.11.2018; L6 309 in 28.11.2018; L6 332.

Hudo tveganje za nosečnice, otroke, starejše in bolnike

Razlog za odpoklic je dejstvo, da ena od sestavin izdelka izvira iz podjetja Greenyard in prav tako obstaja možnost kontaminacije z bakterijo listeria monocytogenes.

Bakterija lahko povzroči težje bolezni želodca oziroma črevesja (listerioza), ki ima podobne simptome kot virus gripe. Pri nekaterih rizičnih skupinah (nosečnice, majhni otroci, starejši in osebe z oslabljenim imunskim sistemom) je lahko napredovanje bolezni zelo resno. Zaradi tveganja za zdravje, kupce naprošajo, da odpoklic upoštevajo in zgoraj navedenih izdelkov ne uživajo.

Čas od okužbe do znakov bolezni traja lahko od nekaj pa vse do 70 dni. Zaradi tega zbolela oseba znakov bolezni večinoma ne more povezati z zaužitimi živili, opozarjajo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). "Listerija najpogosteje povzroči prehodno nosilstvo brez znakov okužbe. S kliničnimi znaki zbolimo redko. Večina odraslih, predhodno zdravih oseb, bolezen preboli v nekaj dneh, blaga okužba poteka s simptomi gripi podobnega obolenja, kot so slabo počutje, bolečine v mišicah, glavobol, zvišana telesna temperatura," pišejo. 

Ogroženo je lahko življenje

"Za okužbo ranljivejše skupine ljudi lahko razvijejo simptome, ki so dolgotrajni, hudi in lahko ogrožajo življenje. Okužba poteka kot težko sistemsko obolenje s prisotnostjo bakterij v krvi, vnetjem možganov in možganskih ovojnic. Smrtnost je v teh primerih visoka, tudi do 50-odstotna," opozarjajo. 

Nosečnice praviloma zbolijo le z blagimi simptomi, okužba pa predstavlja veliko tveganje za plod. "Možne posledice okužbe so splav, mrtvorojenost ali zgodnja smrt novorojenčka. Smrtnost novorojencev je visoka. Pri preživelih novorojenčkih se lahko pojavljajo resne zdravstvene težave, kot so duševne motnje, ohromitve, slepota, motnje v razvoju možganov, srca in ledvic," o listeriozi piše NIJZ. 

Listerije lahko pri otrocih ali odraslih povzročijo žariščne okužbe, ki se kažejo kot razjede na koži, gnojno vnetje očesne veznice, žrela, srca, sklepov, kosti, možganov, vnetje trebušne mrene, žolčnika, pri ženskah vnetje rodil, še opozarja inšitut za javno zdravje. 

Podrobnejše informacije o odpoklicih lahko najdete na spletni strani uprave za varno hrano. Če bi se radi prepričali, ali je zelenjava, ki jo imate doma, varna, preberite vsa tri obvestila (Obvestilo o odpoklicu živil s trga in Obvestilo o odpoklicu živil s trga (2) z dne 6. 7. ter Obvestilo o odpoklicu živil s trga (3) z današnjim datumom). 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • kvasetotidogajamona 07:05 28.maj 2020.

    se strinjam jebem vam mater, lidl največ odpoklicanih živil, drugače koj kurac se stvari jne testirajo predno pridejo na police?????????????????

  • 72dcb0a730c482d314c78f4cc176725fe8f38538 22:56 09.julij 2018.

    Pa mater vam jebem ,kaj nam to prodajate barabe trgovske vi in vaši prekleti dobavitelji????Kje še sploh je hrana ,ki ni zastrupljena ??????

  • Igor Đukanović 20:34 07.julij 2018.

    Listeria monocytogenes se prenaša iz živali na človeka, zato spada med bolezni, ki jih imenujemo zoonoze.