Zdravje > Prehrana
20 ogledov

Odličen za zimske shujševalne diete

koromač Shutterstock
Ste vedeli, da koromač nase veže maščobe in ga zato priporočajo med shujševalnimi dietami?

Kmetje v naših krajih pobirajo koromač praviloma oktobra ali novembra, zato ga Slovenci z veseljem uživamo še celo zimo. Ob nakupu izberite takšnega, ki izgleda najbolj sočen in brez rjavih pikic, nato pa ga pojejte kar svežega. Nekateri se boste morali na okus privaditi, druge pa bo njegova svežina in sladkobnost povsem prevzela.

Odlično živilo med shujševalnimi dietami

Koromač vsebuje veliko vitamina C, vitamina E, betakarotena in folne kisline. Bogat je z železom, kalijem in kalcijem, po hranilni vrednosti pa ga uvrščamo med nizkokalorična živila. Sto gramov koromača vsebuje okoli 25 kalorij.

Njegove zdravilne lastnosti so poznali že Egipčani, Rimljani in Grki, danes pa je znano, da koromač blaži prebavne težave, odpravlja črevesne krče in nase veže slabe maščobe. Prav zaradi tega velja za odlično živilo med shujševalnimi dietami. Pomaga tudi pri vnetjih, prehladu in gripi, pospešuje izkašljevanje, čisti ledvice in deluje kot diuretik.

Kako ga uporabiti?

Dodamo ga lahko juham, omakam, solatam ali smutijem. Odličen je kot popečena zelenjava v obliki priloge, ali kot svež narezan prigrizek, ki ga pohrustamo med filmskim večerom. Nekaterim najbolj ustreza skuhana različica, drugi pa si ga privoščijo celo v sadni solati v kombinaciji z agrumi, granatnim jabolkom, grozdjem, ananasom in tako dalje. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.