Zdravje > Prehrana
10434 ogledov

Opozorilo v Sloveniji: Previdno pri nakupu citrusov

limona, pomaranča, agrumi, citrusi Žurnal24 main
V nekaterih citrusih odkrili presežene mejne vrednosti pesticidov

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je ugotovila, da določene pošiljke pridelkov presegajo dovoljene mejne vrednosti ostankov pesticidov klorpirifos in klorpirifos-metil. Najvišje ostanke omenjenih aktivnih snovi so ugotovili v citrusih iz Turčije.  Uporaba teh pesticidov je od februarja v EU prepovedana.

Kot so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) objavili na svojih spletnih straneh, je uprava za varno hrano preseganje mejnih vrednosti ugotovila v sredo z analizo živil v okviru uradnega nadzora ter prek sistema hitrega obveščanja za hrano in krmo RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed).

Klorpirifos in klorpirifos-metil se uporabljata kot insekticid in akaricid, saj sodita med organofosforne pesticide, ki zavrejo delovanje encima acetilholinesteraza. Ta encim sodeluje pri prenašanju živčnih signalov.

Nevarnost za razvoj živčevja

Med zadnjo presojo varnosti uporabe klorpirifosa in klorpirifos metila je bilo namreč ugotovljeno, da genotoksičnega delovanja (to je škodljivega delovanja na genetski material) teh dveh snovi ni možno izključiti. Poleg tega sta v študijah na poskusnih živalih vplivali na razvoj živčevja, kar kažejo tudi rezultati epidemioloških raziskav na izpostavljenih ljudeh.

Določitev referenčnih oz. varnih odmerkov za klorpirifos in klorpirifos-metil ni možna zaradi nepojasnjenega genotoksičnega delovanja snovi. Posledično tudi ni možno kvantitativno oceniti tveganja, ki ga za zdravje potrošnikov, uporabnikov, delavcev in naključno prisotnih oseb predstavlja njuna uporaba. Zaradi teh in nekaterih drugih razlogov je uporaba klorpirifosa in klorpirifos-metila od februarja letos v EU prepovedana.

Največja vrednost ostankov klorpirifosa in klorpirifos-metila je v uniji zakonsko postavljena na 0,01 miligrama na kilogram živila, kar je enako meji analitskega določanja snovi. Živila, v katerih je največja zakonsko dovoljena vrednost ostankov teh dveh pesticidov presežena, ne smejo biti na tržišču, so še pojasnili na NIJZ.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

 
Komentarjev 5
  • batom 15:50 30.december 2020.

    Pismi, tile so f.ukjeni... vzamite jih iz prodaje!!!!!

  • Tatjana Ha 00:07 30.december 2020.

    Zakaj jih potem dovolijo prodajati ,zakaj jih niste takoj na meji zavrnili, če (Uporaba teh pesticidov je od februarja v EU prepovedana) jih ne bi smeli sploh peodajati po prepovedi

  • mirror 20:18 29.december 2020.

    Kako pa si lahko previden? Da ne kupiš citrusov iz Turčije? Lahko jih prepakirajo v kateregakoli proizvajalca, pa ne bomo nikoli vedeli. To opozorilo je čisto odveč, ker imamo tržno inšpekcijo.