Zdravje > Prehrana
360 ogledov

Pa sploh vemo, zakaj je špinača tako zdrava?

Mlada špinača Profi
Pomlad je tu, po vrtovih pa polno mlade špinače, za katero je znano, da je zdrava. Pa vendarle, a res vemo, kakšne sestavine se skrivajo v njej?

"Špinača je eno redkih živil bogatih z vitaminom K, ki je pomemben za zdravje kosti. Poleg tega vsebuje še kar nekaj drugih vitaminov in mineralov, bogata pa je tudi s karotenoidi, ki imajo antioksidativni učinek," so o zdravilnih učinkih te zelenjave zapisali na Inštitutu za nutricionistiko, kjer jo, razumljivo, še kako priporočajo.  

Preventiva pred rakom kože in želodca

Špinača vsebuje več deset različnih vrst flavonoidov, ponaša pa se še s karotenoidi, ki imajo protivnetne učinke:

"Ker so vnetni procesi eden od vzrokov nastanka rakavih obolenj, so snovi s protivnetnim delovanjem pomembne pri preprečevanju nastanka in razširjanja rakavih obolenj," so opozorili na institutu, kjer dodajajo, da so zdravilne učinke špinače dokazale tudi študije, ki pravijo, da ta čudežna zelenjava zavira nadaljni razvoj in rast rakavih celic želodca ter upočasnjuje nastanek raka kože.

Špinača je tudi bogat vir antioksidantov

Antioksidanti so pomembni za preprečevanje oksidativnega stresa; vitamin C, vitamin E, beta-karoten ter minerala mangan in cink, vse to vsebuje špinača, ki tako pomaga pri preprečevanju bolezni ožilja, kot sta ateroskleroza in zvišan krvni pritisk.

Za zdrave kosti 

Špinača je eno redkih živil bogatih z vitaminom K, ki je pomemben za zdravje kosti. Preprečuje pretirano razgradnjo kostnih celic.

Poleg tega bakterije naše črevesne flore, vitamin K1 predelajo v vitamin K2. Ta aktivira hormon osteokalcin, pomemben protein v kosteh, ki pospešuje privzem kalcija iz krvi v kosti.

K temu prispevata kalcij in magnezij v špinači, ki sta pomembna minerala za izgradnjo kosti. 

In za zdrave oči

Špinača v večjih količinah vsebuje tudi karotenoide, predvsem lutein in zeaksantin. Oba sta pomembna antioksidanta za delovanje oči.

Uživanje špinače poveča njuno koncentracijo v telesu, kar posledično pomaga pri ohranjanju zdravja oči in preprečevanju očesnih bolezni.

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.