Zdravje > Prehrana
89 ogledov

Po mesu in kavi na tapeti še sladkor

sladkor, bonboni Shutterstock
Prehrana bogata s saharozo in fruktozo po ugotovitvah ameriških znanstvenikov poveča tveganje za razvoj raka na dojki.

Po mesu in kavi je zdaj na tapeti tudi sladkor. Sodeč po novi raziskavi strokovnjakov iz MD Anderson Cancer Center – University of Texas, pretirano uživanje sladkorja poveča tveganje za raka na dojkah in za pojav metastaz na pljučih.

Prehrana bogata s sladkorjem, ki jo poznamo v razvitem svetu, po njihovih ugotovitvah ne le spodbuja nastanka raka na dojkah, pač pa tudi poslabšuje obstoječe stanje in poveča možnost za širjenje raka na pljuča. Strokovnjaki opozarjajo, da so poleg sladkarij nevarni tudi drugi izdelki polni sladkorja, kot so denimo sladke pijače. Po njihovih navedbah že ena sladka pijača na dan poveča tveganje za nastanek raka na dojki za 15 odstotkov. 

Raziskava je bila objavljena v reviji Cancer Research.

Po šestih mesecih diete ...

Ameriški strokovnjaki so v raziskavi dokazali vpliv sladkorja na aktivacijo presnovnega procesa, ki se imenuje 12-LOX, piše tiskovna agencija Ansa. Ta proces olajša rast tumorja in širjenje metastaz.

Miškam so šest mesecev dajali hrano bogato s saharozo, ki je značilna za način prehranjevanja v razvitem svetu. Po šestih mesecih je imelo 58 odstotkov mišk raka na dojki. V raziskavi so sicer ugotovili, da je prav tako kot navaden sladkor – saharoza, zelo nevarna tudi fruktoza in izdelki, ki vsebujejo veliko fruktoze.

Ugotovili so tudi, da se je miškam, ki so zaužile veliko saharoze ali fruktoze, rak hitreje širil kot miškam, ki so bile na dieti brez sladkorja.

“Gre za prvo raziskavo, ki je ugotavljala neposredno povezavo med porabo sladkorja in razvojem raka na dojkah,” pojasnjuje soavtor raziskave dr. Peiying Yang. “Ugotovili smo, da je uživanje saharoze v količinah, kot jo uživamo v razvitem svetu, pri miškah pripeljalo do povečani rasti tumorja in metastaz,” je zaključila. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.