Zdravje > Prehrana
15 ogledov

Po rdečem mesu pod drobnogled tudi kava

kava Profimedias
Svetovna zdravstvena organizacija bo že maja prihodnje leto ugotavljala tudi karcinogenost kave in nekaterih drugih toplih napitkov.

Kot smo pisali, je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) slanino, klobase in preostale predelane mesnine postavila ob bok drugim karcinogenim izdelkom.

Po poročanju italijanske tiskovne agencije Anse pa bo Mednarodna agencija za raziskovanje raka v kratkem iskala tudi povezavo med kavo in pojavom raka.

Kemikalije in napitki

Sprva se bo agencija, ki spada pod WHO, obregnila ob vrsto kemikalij, ki se uporabljajo v industriji. Februarja prihodnje leto bodo strokovnjaki na srečanju pod drobnogled vzeli tudi bisfenole in dimetilformamid.

Analizirali bodo tudi hidrazin, ki se uporablja predvsem kot penilno sredstvo za proizvodnjo polimernih pen, pomemben pa je tudi kot prekurzor za polimerizacijske katalizatorje in farmacevtske proizvode, raketno gorivo in za pripravo plinskih prekurzurjev za avtomobilske zračne blazine.

Že maja bo agencija začela iskati dokaze za morebitno povezavo med pojavom raka in med kavo ter nekaterimi ostalimi toplimi napitki. Do 22. aprila pa zbirajo podatke in razne znanstvene študije, ki bi ugotavljale povezavo. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Fulmmer 12:34 31.oktober 2015.

    Smrt je zelo škodljiva za življenje, izogibajte se je....

  • kralj.no.1 15:16 29.oktober 2015.

    a je monsanto patentiral nadomestek za kavo?

  • neuromouse 08:24 29.oktober 2015.

    Svetovna zdravstena organizacija je ugotovila, da je kisik karcinogen. Medtem ko so v testni skupini dihali navaden zrak z vsebnostjo kisika in je nekaj odstotkov testirancev v 20 letih, kolikor je trajala študija, zbolelo za rakom, pa v kontrolni skupini, ...prikaži več ki so ji iz zraka odvzeli kisik, niti eden od testirancev ni umrl zaradi raka.