Zdravje > Prehrana
2873 ogledov

Pod drobnogledom Cedevita in podobni napitki

otroci, pomaranča pijača, cedevita, sok Shutterstock
Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so tokrat pod drobnogled vzeli tudi osvežilne vitaminske napitke, med katerimi je tudi vsem dobro poznana Cedevita.

Na ZPS so v okviru tržnega pregleda preverili vsebnost devetih instant praškov z vitamini, med katerimi je denimo Mega-Vit, Cedevita, Nutri-C in drugi. Vprašali so se, ali lahko vitaminski napitek pijemo namesto vode, nesladkanega čaja in raznih pijač kar tako, za žejo?

"Ti instant napitki poleg velike količine sladkorja, kar sedmim izmed devetih izdelkov bi za sladkor zasvetila rdeča luč na prehranskem semaforju, vsebujejo tudi veliko dodanih vitaminov, zato sodijo med prehranska dopolnila in niso primerni za vsakogar in za vsakodnevno uporabo," opozarjajo na ZPS.

Pojasnjujejo, da številne novejše raziskave dokazujejo, da vitaminski pripravki ne pripomorejo k trdnejšemu zdravju, v nekaterih primerih lahko zaradi prekomernega uživanja vitaminov celo škodijo. Opozarjajo, da bi z enim kozarcem vitaminskega napitka, pripravljenim po navodilih proizvajalca, zaužili od dve kocki in pol do pet in pol kock sladkorja.

Večinoma sestavljeni iz sladkorja in citronske kisline

"Instant napitki oziroma praški, ki smo jih pregledali, so večinoma sestavljeni iz sladkorja in citronske kisline, dodano pa imajo aromo pomaranče, le en vzorec je imel dodan pomarančni sok v prahu," pravi prehranska strokovnjakinja iz Zveze potrošnikov Slovenije Nika Kremić. Dodaja, da so od aditivov praškom za lepo oranžno barvo dodana še barvila, karoteni, za uravnavanje kislosti natrijevi karbonati ali natrijevi citrati, za zgostitev pa gumi arabikum (E 414). “Pregledani izdelki so vsebovali tudi od sedem do deset različnih vitaminov, nekateri pa imajo dodane tudi minerale," še pravi.

 Na ZPS opozarjajo, da s prehranskim dopolnilom ne gasimo žeje: "Napitki, ki jih pripravimo z vitaminskimi praški, niso pijače, ki naj bi jih pili za žejo. Gre namreč za prehranska dopolnila, ki so po definiciji živila namenjena dopolnjevanju običajne prehrane."

“Prehranska dopolnila naj bi uživali le občasno, ko telo ta hranila zaradi različnih vzrokov bolj potrebuje ali če s hrano vnesemo v telo premalo vitaminov in mineralov, kar se običajno zgodi pri enolični ali nekakovostni hrani, neprimerni shujševalni dieti, zaradi bolezni, alergij in starosti,” opozarja Nika Kremić.

Po njenih besedah pijače z veliko energijsko vrednostjo, kot so instant napitki z veliko sladkorja, ne aktivirajo mehanizmov, ki v telesu in možganih uravnavajo sitost in zato tudi ne potešijo občutka lakote. Dodaja, da je danes tudi epidemiološko potrjena povezava med pogostejšim pitjem kaloričnih pijač in povečano telesno težo.

"Pregledani izdelki vsebujejo velike količine dodanih vitaminov in mineralov. Pri večini izdelkov bi z enim kozarcem vitaminskega napitka, pripravljenim po navodilih proizvajalca, vnesli v telo 50 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitaminov in mineralov za odrasle, a prehranska dopolnila niso nadomestek za uravnoteženo prehrano," še pojasnjujejo na ZPS. Uživanje vitaminskih praškov po njihovih besedah ne more biti enakovredno uživanju zelenjave in sadja.

Celoten test analiziranih izdelkov lahko preberete na www.zps.si

 
Komentarjev 6
  • bojovi 00:07 09.julij 2016.

    Jaz ko pijem Cedevito se boljše počutim...amapk zastopim opozarjajo zaradi sladkorja, no ja , od enega kozarca na dan me ne bo pobralo, piše pa do 3 kozarce na dan odrasli, otroci pa samo 1 kozarec, če pa kdo ne ...prikaži več ve prebrati navodil, je pa njegov, problem moj ni.

  • Žurnalček 17:40 08.julij 2016.

    Nekateri sploh ne prečitajo članka in komentirajo . ZPS opozarja samo , da se z vitaminskimi napitki , kot je med drugim tudi Cedevita ne smemo GASITI žeje , se pravi jo piti kot vodo ! Zakaj ? Zato ker ...prikaži več vsebuje tolko cukra kot Coca Cola . Jaz pijem na teden 2 kozarca in nič več in to kadar je pri hiši !Kupiš 1kg limon , jih vse odcediš , daš sok v majhno steklenico in v hladilnik , potem pa naravno stvar mešaš z vodo in v količini po želji . Isto je s pomarančami !

  • Yowie 16:11 08.julij 2016.

    Cuker je problem in ne vitamini, barvila in ostalo sranje ki je noter (tega je dosti dosti manj in zato ni toliko nevaren)Cedevita vsebuje 90% cukra, res je da se ga razreči...samo če upoštevaš doziranje (malo doza za 2,5l ...prikaži več napitka) boš v enem kozarcu spil 17,1g sladkorja (za primerjavo, to je ena velika žlica) in če boš tega spil 1-2l na dan, kolikor bi naj zaužil tekočine, pol že skoraj zadostiš dnevnim potrebam po energiji...Je pa problem pri vseh teh "sladkih pijačah" (tudi npr. voda z okusom ima ogromno cukra - rekel bi da primerljivo s cedevito).Torej, če to primerjaš z vodo, nesladkan čaj...kot so delali pri ZPS, potem itak ne more izpasti dober rezultat!("Vprašali so se, ali lahko vitaminski napitek pijemo namesto vode, nesladkanega čaja in raznih pijač kar tako, za žejo?")Torej, če piješ veliko teh napitkov se naješ. :)