Zdravje > Prehrana
18 ogledov

Podvojena nevarnost za demenco

alkohol Shutterstock
V najnovejši raziskavi ameriški strokovnjaki ugotavljajo močno povezavo med pitjem alkohola in demenco.

Ameriški strokovnjaki ugotavljajo, da pretirano pitje alkohola v srednjih letih podvoji tveganje za izgubo spomina v zrelejših letih, poroča BBC. 

Študija Ameriškega združenja za geriatrično psihiatrijo (American Association for Geriatrick Psychiatry – AAGP) je obravnavala 6.500 ljudi. Pritrdilno ali odklonilno so morali odgovoriti na tri vprašanja, ali kdo kritizara kdaj njihovo pitje alkohola, ali so se kdaj počutili krive ali nelagodno zaradi svojega pitja in ali so kdaj morali že zjutraj spiti alkohol, da so pomirili živce ali mačka. Tiste, ki so na vsaj eno vprašanje odgovorili pritrdilno, so smatrali, da imajo problem s pitjem alkohola. In pri teh so ugotovili, da imajo dvakrat večjo možnost za pojav hudih težav s spominom.

Rdeče vino lahko pomaga

“Vemo, da alkohol negativno vpliva na možgane, ampak ni pomembno le koliko spiješ, pač pa tudi, kakšen vpliv ima nate,” pravi vodja raziskave Ian Lang in opozarja, da prav pitje v srednjih letih občutno vpliva na pojav demece.

Direktor raziskav in razvoja v britanskem društvu za Alzheimerjevo bolezen Doug Brown pravi, da so strokovnjaki v tej raziskavi dokazali, da imajo ljudje, ki priznavajo probleme z alkoholom, dvakrat večjo možnost za kasnejše težave s spominom. Ob tem opozarja, da bi bila številka najbrž še večja, če bi bili med njimi tudi ljudje, ki si težav s pitjem ne priznajo, jih pa v resnici imajo. Opozarja pa, da ni treba popolnoma abstinirati: “Ob zdravem prehranjevanju in skrbi za zdravo telo, lahko kozarec rdečega vina celo zmanjša tveganje za demenco."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.