Zdravje > Prehrana
315 ogledov

Polna kalcija in vitamina A

Če bi vedeli, kako zdrava je kopriva, bi jo jedli vse leto, pravi Mojca Cepuš. ( Žurnal24 main
S sokom iz koprive si lahko pomagamo tudi proti utrujenosti, nekateri ga pijejo za čiščenje krvi. Ko jo nabirate, iščite veliko koprivo, ne zamenjujte je z mrtvo koprivo.

Prišel je čas za nabiranje koprive in za okusne juhice ter priloge. Velika kopriva raste skoraj povsod, zato je ne cenimo dovolj. Je pa v resnici zelo zdrava rastlina z bogato hranilno vrednostjo.

Sto grmov velike koprive vsebuje 2,7 grama beljakovin, bogata je tudi z vlakninami, vitamini in minerali. Z zaužitjem stotih gramov koprive zaužijemo za 28 odstotkov potrebnega dnevnega vnosa vlaknin, za 40 odstotkov dnevnega vnosa vitamina A, za 48 odstotkov dnevnega vnosa kalcija, za osem odstotkov železa, pet odstotkov vitamina B6 in za 14 odstotkov magnezija.

Poiščite mlade vršičke

Med nabiranjem poiščimo veliko koprivo (Urtica dioica), ki pa jo nekateri zamenjujemo z mrtvo koprivo. Veliko koprivo lahko propoznamo po štirioglatem steblu, mrtva ima okroglega. Če smo še vedno v dvomih, lahko preverimo, ali nas ob dotiku speče. Mrtva kopriva namreč v sebi nima strupa in nas zato ne bo spekla. Pri veliki koprivi so užitni vsi deli, od aprila pa vse do avgusta pa najpogosteje nabiramo njene liste in vršičke, ki jih uporabimo v kuhinji.

Slastna v kuhinji

S koprivo lahko pripravite okusno prilogo, ki po videzu spominja na špinačo. Potrebujete kilogram opranih kopriv, ki jih za nekaj minut vržete v slano vrelo vodo. Ko se rastline zmehčajo, jih odcedimo in zmeljemo z multipraktikom. Posebej na olju popražimo pet strokov česna, gor dodamo koprivo in vse skupaj na hitro popražimo. Ljubitelji mozzarelle lahko vmešajo še na koščke narezano mozzarello. Ko že ugasnemo ogenj, dodamo malce masla in kisle smetane.

Koprivo lahko uporabite kot dodatek k zelenjavnim juhicam, lahko pa naredite pravo juho iz kopriv. Liste in mehke vršičke najprej nekaj minut kuhamo v slani vreli vodi, jih odcedimo, nato pa popražimo na česnu. Po dveh minutah zalijemo s prej pripravljeno južno osnovo in vse skupaj zmiksamo v gladko juho. Tik pred koncem dodamo malce sladke smetane za kuhanje.

Čaj in sok

Prav zdaj v obdobju spomladanske utrujenosti lahko pomaga sok iz kopriv. Lahko ga pripravimo tako, da dve pesti svežih kopriv in mladih vršičkov damo v deciliter vode in vse skupaj zmiksamo. Sok pa pijemo trikrat ali štirikrat na dan. Pomagal naj bi proti utrujenosti, pri čiščenju krvi in bolečinah v sklepih, kura s sokom pa naj traja 14 dni.

V Pomurskih lekarnah koprivo opisujejo kot: “antihemoragik, ustavi krvavenje, hipoglikemik, zniža krvni sladkor, ter diuretik, žene na vodo.” Pojasnjujejo, da se v Ijudskem zdravilstvu rabijo za različne zdravilne namene tako koprivov čajni napitek kot sok iz sveže rastline. “Notranje naj bi ustavila krvavitve iz pljuč, ledvic, maternice, črevesja in nosa, obnovila kri ter odpravila kožne izpuščaje, lišaje mladostnega, posebno še živčnega izvora, pospešila celjenje ran, zvečala zmogljivost žlez za izločanje želodčnega soka in izboljšala izločanje žolča, pomagala pri sladkorni bolezni, zaradi diuretičnega učinka blažila vnetje sklepov ter sklepno in mišično revmo, pospešila pa tudi celično presnovo pri obrabljenih sklepih,” opisujejo. Dodajajo, da naj bu zunanje koprivovi pripravki odpravili prhljaj in mastne lase, zaradi dražilnega učinka histamina pa naj bi bila koristna masaža s koprivovo tinkturo ob revmatičnih bolečinah.

“V fitomedicini je sestavina čajnih mešanic za izboljšanje celične presnove in izločanje vode ter tako imenovanih čajev za čiščenje krvi, sveži rastlinski sok pa je pomladno zdravilo,” pojasnjujejo. Poleg tega raziskave na živalih kažejo, da ima kopriva pomirjevalni učinek, pomiri krče povzročene z zdravili, zniža telesno temperaturo, blaži bolečine, zniža krvni tlak in upočasni srčni utrip. Opozarjajo pa, da lahko pitje koprivovega čaja nekaterim draži želodec, povzroči pekoč občutek v koži in otekline ter zmanjša izločanje vode. “Ne sme se rabiti pri edemu oziroma zastoju vode kot posledica oslabelega srca in zmanjšane ledvične opravilne sposobnosti,” pravijo in dodajajo, da lahko čezmerna raba moti delovanje zdravil zoper sladkorno bolezen in zvečan ali znižan krvni tlak. Odsvetujejo uporabo med nosečnostjo.

Čajni napitek za odrasle se po njihovih navodilih pripravi kot poparek: “Dva decilitra kropa prelijemo čez tri do štiri žličke droge, pokrito pusti stati deset minut in precedi. Skodelica sveže pripravljenega napitka se popije tri do štirikrat na dan.” 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.