Zdravje > Prehrana
7172 ogledov

Ponujajo lokalno in sezonsko in to v tem letnem času?

Sadje in zelenjava Profimedias
Kakšno sadje in zelenjavo nam v tem času ponujajo trgovci?

Na Zvezo potrošnikov Slovenije (ZPS) se je uporabnik obrnil z zanimivim vprašanjem o izvoru hrane, ki jo v teh dneh ponujajo trgovci. "Opazil sem, da trgovci tudi v zimskem času na veliko oglašujejo ponudbo sezonske in lokalno pridelane zelenjave in sadja. Sprašujem se, kaj je v tem času zares lokalno in sezonsko?" se glasi vprašanje. 

Sezonsko in lokalno tudi pozimi?

Na Zvezi potrošnikov odgovarjajo, da takšno oglaševanje  pomeni, da so živila pridelana v Sloveniji, kar naj bi bilo na sveži zelenjavi in sadju tudi označeno. Ministrstvo za kmetijstvo ob tem dodaja, naj bi bil označen tudi kraj, kjer sta nepredelano sadje in zelenjava dozorela in bila obrana. Sezonsko pa pomeni tiste kulture, ki lahko dozorijo na slovenskih tleh. "Sezonska, sveža in dozorela zelenjava in sadje sta okusnejša in vsebujeta več hranilni snovi, poleg tega pa ju niso pripeljali od daleč in s transportom povzročili dodatno onesnaževanje okolja," dodajajo na ZPS. 

"Prehranski strokovnjaki  svetujejo, naj uživamo pridelke predvsem v času njihove naravne sezone pridelave."

Seveda lahko danes dobimo že vse vrste sadja in zelenjave skozi vso sezono. "Razvoj kmetijske in živilske industrije, transporta in odprtost mednarodnih mej, ko lahko tudi pozimi kupimo sadje in zelenjavo, ki v naših podnebnih razmerah pozimi ne uspeva (jagode, borovnice, paradižnik,...), je povzročilo, da je marsikdo v dilemi, kaj je sezonsko. V ožjem smislu takšnih pridelkov ne štejemo med sezonske, saj je sezonskost vezana na podnebne in talne razmere območja, v katerem živimo," še pravijo na ZPS.

Okoljska organizacija Umanotera je definirala, da je lokalna tista hrana, ki je pridelana v območju s polmerom 80 kilometrov.

Kaj uspeva pri nas?

V tem času na območju naše geografske širine uživamo v glavnem skladiščeno sadje in zelenjavo, med katere spadajo tudi vloženi, zamrznjeni, kisani in sušeni pridelki. Samo nekatere rastline, ki uspevajo v ogrevanih rastlinjakih in dozorijo kljub pomanjkanju sončne svetlobe, so nam na voljo sveže tudi pozimi (na primer solatnice). Taki pridelki so rezultat napredka tehnologije, vprašljiva pa sta njihova kakovost in hranilna vrednost. Prav tako so lahko sveži pridelki, ki prihajajo iz Slovenskega primorja, kjer veliko vrst lahko uspeva vse leto.

Kislo zelje Zimska hrana Zdravje Zakaj kislo zelje Znanstveno dokazano Zdravje Čas za kislo repo, česen, čebulo...

 

Komentarjev 2