Zdravje > Prehrana
8119 ogledov

Pozabite na sir, raje pripravite to čebulo na žaru!

piknik, žar, meso Profimedia
Ta recept vas bo preprosto navdušil.

Pečena čebula je obrok, za katerega bi marsikdo sprva imel rahle pomisleke. Po prvem poskusu pa bi se izkazalo, da nam je prav to manjkalo v poletnih mesecih. Spletni portal Fox and Briar je tako delil najboljši recept za pečeno čebulo. In čeprav običajno besedo najboljši dodamo z merico dvoma, se je ta res izkazal za takšnega.

Avtorica se je tega recepta spomnila med življenjem v Arizoni, kjer med poletjem postane peklensko vroče. Da ne bi še dodatno segrela hiše, sta se z možem odločila, da bosta vse jedi pripravljala na žaru. "Ta recept sva razvila z namenom, da bi ustvarila recept za nežno, sladko, zlato pečeno čebulo, ki ne bi zdrsnila skozi rešetke," je dejala in v naslednjem koraku naštela, katere ključne sestavine so potrebne za uresničitev recepta.

Recept

Uporabite sladko čebulo, saj se sladkorji v njej odlično karamelizirajo. Prav tako uporabite lesena nabodala, ki jih lahko narežete tako, da ustrezajo velikosti čebule. Če čebulo prebodete na sredini boste preprečili, da bi srednji del padel skozi rešetke. Čebulo pecite na nizki temperaturi in počasi. Če bo žar prevroč, bo zunanjost čebule zažgana, medtem ko bo notranjost premalo pečena. Čebulo narežite na enakomerne kolobarje in tako zagotovite, da se bo enakomerno spekla. Prav tako lahko čebule sprva premažete z olivnim oljem in jih začinite s soljo in poprom. Tako bodo čebule dobile tisti čudovit zlat videz.

Žar Sezona piknikov Zdravje Tako pripravite najboljše bučke na žaru

Za recept potrebujete dve sladki čebuli, eno žličko olivnega olja, sol in sveže zmleti poper.

Čebulo postavite na desko za rezanje tako, da je konec, kjer je pecelj, obrnjen vstran. Nabodalo zabodite približno dva centimetra stran od peclja in ga potisnite skozi čebulo, tako da je špičasti del nabodala čim bolj stran od čebule. Odrežite tisti del čebule, kjer je pecelj. Na drugi strani pustite približno dva centimetra čebule, nato jo odrežite tako, da gre nabodalo skozi sredino odrezanega kosa.

Z nožem nato odrežite nabodala, ki štrlijo ven. Postopek ponavljajte, dokler obe čebuli nista narezani v enake kose. Kose čebule premažite z olivnim oljem in jih začinite s soljo in poprom. 

The Best Ever Grilled Onions

https://www.foxandbriar.com/best-ever-grilled-onions/ These are the best ever grilled onions! Learn how to make perfectly grilled onions that everyone will rave about!

Posted by Fox and Briar on Tuesday, August 2, 2022

Pri peki na žaru naredite dva območja, na enem naj je oglje, na drugem pa ne. Čebule položite na območje, kjer ni oglja, in jih obrnite vsakih 10 do 15 minut, dokler ne dobijo lepe rjavo-zlate barve. Pri plinskemu žaru prvo ogrejte žar, nato pa nastavite nizko toploto. Čebule obračajte vsakih 10 minut, dokler lepo ne porjavijo.

 

Učinek čebule na zdravje

Čebula je tudi izjemno zdrava, saj je zaradi visoke vsebnosti antioksidantov in protivnetnih lastnosti tudi odlična za zdravje srca. Čebula je tudi bogata s hranili, kar pomeni, da ima malo kalorij, vendar veliko vitaminov in mineralov. Ena srednja čebula ima tako le 44 kalorij, vendar v telo vnaša precejšnjo količino vitaminov, mineralov in vlaknin. Največ ima vitamina C, ki pomaga pri uravnavanju imunskega zdravja, proizvodnji kolagena, obnavljanju tkiv in absorpciji železa.

Vsebuje tudi antioksidante, ki preprečujejo vnetja, znižujejo trigliceride in raven holesterola. Vse to pa lahko zmanjša tveganje za srčne bolezni, poroča portal Healthline. Njene močne protivnetne lastnosti lahko pomagajo tudi pri zniževanju visokega krvnega tlaka in ščitijo pred nastankom krvnih strdkov.

Uživanje čebule lahko pomaga tudi nadzorovati krvni sladkor, kar je še posebej pomembno za ljudi s sladkorno boleznijo. Številne študije so med drugim pokazale, da lahko uživanje čebule pomaga pri nadzoru krvnega sladkorja. Obenem je čebula tudi bogat vir prebiotikov, ki pomagajo izboljšati zdravje prebave, ravnovesje bakterij v črevesju in koristijo imunskemu sistemu. Raziskave so tudi pokazale, da lahko nekatere čebule učinkovito ščitijo pred nekaterimi vrstami raka, poleg tega pa je uživanje čebule povezano tudi z izboljšano mineralno kostno gostoto.

dezurni@styria.media.si

Žar Recept Zdravje Paprike na žaru? Tako jih pripravite
Komentarjev 3
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 09:22 13.maj 2023.

    Pečena čebula ? Ne hvala, ima okus po SDS ....

  • Boschtjan Zupanchich 07:58 13.maj 2023.

    Žal čebula Ni dovolj Zdrava, ampak , še vedno pa je Precej Bolj zdrava kot vsak krompir.