Zdravje > Prehrana
27 ogledov

Požirek soka vsako uro je bolj škodljiv od tortice

Aquafresh Aquafresh
Zobno gnilobo lahko povzročajo vsi ogljikovi hidrati, najbolj škodljive pa so nedvomno sladkarije.

Sladkor hrani škodljive bakterije, ki proizvajajo kislino, ta pa razgradi zaščitne minerale na površini zob. Kislina je tako močna, da raztopi trdo sklenino in začne delati luknjice v zobeh. Karies pa je ena najpogostejših bolezni, ki pestijo človeštvo, saj po nekaterih ocenah doleti več kot 90 odstotkov svetovnega prebivalstva.

Prepoznajte skrite sladkorje

Ker so za karies najpogosteje krive prav sladkarije, se jim poskusimo izogniti. Pri tem bodite pozorni na živila, ki vsebujejo skrite sladkorje. Med taka spada tudi vložena rdeča pesa, koruza v pločevinki, številne sladkane pijače, pripravljene omake, kečap in tako dalje. Sladkorje lahko sprošča tudi hrana iz kompleksnih ogljikovih hidratov, denimo kruh in testenine. Pomembna pa ni le vrsta hrane, pač pa tudi čas, ki ga sladkorji preživijo na zobeh. Škodljive kisline nastanejo vsakič, ko pojemo ali popijemo nekaj sladkega, v ustih pa ostanejo tudi dvajset minut po jedi. Prav zato je bolj škodljivo, če pojemo sladkarijo ali popijemo požirek soka vsako uro, kot pa če po kosilu pojemo dobro sladico.

Zobne gnilobe žal ne moremo pozdraviti. Ko se v zobu pojavijo prve luknjice, je škoda že narejena, zobe lahko rešuje le zobozdravnik z zalivanjem in tesnjenjem razpok. Če ne obiščemo zobozdravnika, se gniloba lahko stopnjuje in povzroči vnetje. Zato je zelo pomembna preventiva, se pravi redna in pravilna ustna higiena ter uživanje primerne hrane.

Preprečimo zobno gnilobo

Sladkarije omejite, če jih že pojeste, si po uživanju umijte zobe. Če si zob ne morete umiti, jih vsaj splahnite z vodo. Dokazano pomaga tudi žvečenje nekaterih žvečilk.

Zobe si umijte z zobno ščetko, ki ima na gosto posejane mehke ščetine. Priporočljiva je uporaba zobnih past z zaščito pred sladkorji, ki krepijo in nudijo aktivno obrambo zob pred sladkorji v hrani. Zobne paste naj vsebujejo aktivni fluorid, ki deluje tako, da se veže na zobno sklenino ter na tak način nudi obrambo zob pred učinki sladkornih kislin. Zobem dovaja minerale in jih naredi močnejše.

Redno uporabljajte tudi ustno vodo, ki poskrbi za odstranitev oblog v težje dosegljivih predelih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.