Zdravje > Prehrana
5042 ogledov

Pozor, odpoklic salame, potrdili prisotnost bakterije

salama -fotografija je simbolična Žurnal24 main Fotografija je simbolična.
V vzorcu divjačinske salame potrjena prisotnost seva verotoksične bakterije E. Coli.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obvešča o odpoklicu divjačinske salame Kmetije Pr' Škofč iz Naklega. Pojasnjujejo, da so v okviru letnega programa monitoringa zoonoz in povzročiteljev zoonoz odvzeli vzorec mesnega proizvoda z namenom preverjanja varnosti živil. "V vzorcu divjačinske salame je bila potrjena prisotnost seva verotoksične Escherichia coli (STEC), ki ima gen za tvorbo verotoksina stx2. Živilo, v katerem je bila ugotovljena prisotnost verotoksične E. coli, je namenjeno neposrednemu uživanju (brez predhodne termične obdelave), zato predstavlja tveganje za zdravje ljudi in ocenjeno kot ne varno," vzrok za umik izdelka iz prometa pojasnjujejo na upravi.

Podatki o izdelku:

Izdelek: Divjačinska salama

Datum proizvodnje: 11.12.2018

Pakirano dne: 11.3.2019

Rok uporabe: 27.9.2019

Lot: 1

Proizvajalec: Kmetija Pr' Škofč, Matic Kleindienst s.p., Glavna cesta 9, 4202 Naklo

Na Zvezi potrošnikov Slovenije ob tem dodajajo, da je zaradi dolgega roka mogoče, da imajo nekateri salamo še doma. V tem primeru je ne zaužijte, lahko jo vrnete v trgovino, kjer ste jo kupili, kupnino so vam dolžni povrniti.

E.coli

Od okužbe z E. Coli, pa do prvih znakov lahko mine tudi od tri do osem dni. Pojavijo se lahko naslednji znaki okužbe: bolečine v trebuhu in trebušni krči, slabost in bruhanje ter driska, ki jo lahko spremljajo tudi krvavitve. Okuženi lahko ima tudi povišano telesno temperaturo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice