Zdravje > Prehrana
11432 ogledov

Pozor, odpoklic živila zaradi strupene kisline

nakupovalni voziček Profimedias
Previsoka vrednost cianovodikove kisline, ki predstavlja akutno tveganje za zdravje ljudi.

Oljarna Pečarič izvaja je iz prodaje umaknila mareličnia jedrca, sporoča uprava za varno hrano. Vzrok odpoklica je previsoka vsebnost cianovodikove kisline, ki lahko predstavlja akutno tveganje za zdravje ljudi.

Podatki o živilu:

  • Živilo:Eko marelična jedrca
  • Poreklo:Turčija
  • Proizvajalec:Oljarna Pečarič, Martin Pečarič s.p., Metlika
  • Rok uporabe:30.6.2019
  • Lot/serija:ORP 119
  • Pakiranje:250 g, 500g in 1000 g

Potrošnikom svetujejo, da živila ne zaužijejo in da se za vračilo izdelka, ki ga morda še imajo doma, obrnejo na mesto nakupa.  

Kislina, ki se hitro razporedi po telesu

Cianovodikova kislina se po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje hitro absorbira in razporedi po telesu. Cianid, ki je anion cianovodikove kisline, je zelo strupen, njegovi takojšnji učinki se kažejo kot glavobol, omotica, zmedenost, v višjih odmerkih, kar je manj verjetno s hrano, pa kot omamljenost in cianoza s trzanjem in krči, ki ji sledi terminalna koma. "O hudih strupenih učinkih je bilo poročano pri posameznikih, ki so zaužili preko 30 grenkih jedrc mareličnih koščic, vendar je zaradi nepoznanih vsebnosti cianogenih glikozidov v teh jedrcih, taka poročila težko presojati. Doslej je manj podatkov glede učinkov dolgotrajne izpostavljenosti nizkim odmerkom cianida," pojasnjujejo. 

Cianovodikova kislina

"Grenka jedrca mareličnih koščic lahko sicer naravno vsebujejo visoke vsebnosti amigdalina - cianogenega glikozida. Preko delovanja encimov po stiskanju, trganju oziroma žvečenju rastlinskih tkiv ali s pomočjo mikroflore želodca pri ljudeh ali živalih, pa se iz njih sprosti strupena cianovodikova kislina," dodajajo na NIJZ. 

Nakupovalni voziček Potencialno nevarno Zdravje Pozor, kar trojni odpoklic!

Dodajajo,  da med vire cianovodikove kisline sodijo tudi koščice češenj, mandljev, pa tudi jabolk. Tudi v naši prehrani redko prisotni manioka ali kasava sta lahko vir cianovodikove kisline. "Živila, ki lahko vsebujejo cianovodikovo kislino so nugati, marcipan ali njegovi nadomestki in podobni izdelki iz grenkih mandljev. Nahaja se tudi v nekaterih alkoholnih pijačah, predvsem v žganju iz koščičastih sadežev. Zato so za nekatere od teh kategorij živil določene najvišja dovoljena vsebnost cianovodikove kisline z Uredbo (ES) št. 1334/2008 z dne 16. decembra 2008 o aromah in nekaterih sestavinah živil z aromatičnimi lastnostmi za uporabo v in na živilih," pojasnjujejo.

 

Komentarjev 1
  • Snežinko 11:55 21.november 2018.

    Zato so pa že naše tete vedno govorile, da so marelična in breskova jedrca STRUPENA! So že vedeli, zakaj..