Zdravje > Prehrana
12712 ogledov

Pozor, tega riža ne kupujte

Nakupovanje
Aflatoksini se v jetrih presnovijo v zelo reaktiven metabolit. DM odpoklical svoj izdelek.

Uprava za varno hrano obvešča, da dm drogerie market  izvaja odpoklic izdelka "dmBio natur riž dolgozrnati 1kg", zaradi možne povišane vrednosti aflatoksinov.

Podatki o živilu:

  • Ime živila: dmBio natur riž dolgozrnati
  • Teža: 1kg
  • Rok uporabnosti: 26.10.2019 in 23.11.2019
  • Prodajalne: dm drogerie market d.o.o

Sicer je spremljanje mikotoksinov in s tem tudi aflatoksinov je del rednega uradnega nadzora živil, ki ga izvajajo pristojne državne institucije. UVHVVR vam priporoča, da omenjeno živilo ne zaužijete in ga vrnete na mesto nakupa.

DM | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Učinki aflatoksinov na zdravje ljudi

Aflatoksini se v jetrih presnovijo v zelo reaktiven metabolit, ki lahko reagira z beljakovinami in deoksiribonukleinsko kislino (DNK) in poškoduje oziroma uniči jetrne celice, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ( NIJZ) in dodajajo, da so aflatoksini genotoksični (lahko poškodujejo genetski material) in  rakotvorni. "Poleg vnosa z zaužitjem hrane so tveganja za zdravje povečana tudi pri dotiku s kožo in vdihavanju onesnaženega zraka pri delu s plesnimi okuženo hrano in krmo. Enkratni oziroma kratek čas trajajoči visoki odmerki povzročajo akutne (kratkotrajne) zastrupitve z aflatoksini, dolgo časa trajajoči nizki odmerki pa povzročajo kronične (dolgotrajne) zastrupitve," opozarjajo na NIJZ. 

Leta 1974 so v Indiji med revnimi prebivalci, ki so uživali plesnivo koruzo, zabeležili 400 primerov hepatitisa, 106 ljudi je umrlo. Vrednosti aflatoksinov v analiziranih živilih so bile ekstremno visoke, tja do 15 mg/kg. Podobni izbruhi hepatitisa so se kasneje zgodili tudi v Keniji in Maleziji.

Aflatoksini se največkrat pojavljajo v živilih kot so zemeljski oreščki, drevesni oreščki (npr. pistacije, lešniki in orehi), koruza, riž, fige in drugo suho sadje, začimbe, surova rastlinska olja, kakavova zrna in so posledica onesnaženja s plesnimi pred ali po nabiranju.

Hofer Zdravje Pozor, Hofer s polic umika ta izdelek

Različne vrste

Sicer v naravi plesni proizvajajo različne vrste aflatoksinov. Najpogostejši v živilih je aflatoksin B1, ki je tudi eden izmed najbolj močnih genotoksičnih in rakotvornih aflatoksinov. Proizvajata ga tako Aspergillus flavus kot tudi Aspergillus parasiticus. Aflatoksin M1 je glavni presnovek aflatoksina B1 pri ljudeh in živalih in je lahko pr isoten v mleku, jajcih in mesu živali, ki so bile hranjene s krmo, onesnaženo z aflatoksinom B1.

V živilih Zdravje Pozor, v zadnjih mesecih odpoklicanih več izdelkov zaradi te kemikalije
Komentarjev 2
  • dusan11 20:31 17.december 2018.

    Eco, bijo, te ubiju