Zdravje > Prehrana
12463 ogledov

Pozor, tega riža ne kupujte

Nakupovanje Profimedia
Aflatoksini se v jetrih presnovijo v zelo reaktiven metabolit. DM odpoklical svoj izdelek.

Uprava za varno hrano obvešča, da dm drogerie market  izvaja odpoklic izdelka "dmBio natur riž dolgozrnati 1kg", zaradi možne povišane vrednosti aflatoksinov.

Podatki o živilu:

  • Ime živila: dmBio natur riž dolgozrnati
  • Teža: 1kg
  • Rok uporabnosti: 26.10.2019 in 23.11.2019
  • Prodajalne: dm drogerie market d.o.o

Sicer je spremljanje mikotoksinov in s tem tudi aflatoksinov je del rednega uradnega nadzora živil, ki ga izvajajo pristojne državne institucije. UVHVVR vam priporoča, da omenjeno živilo ne zaužijete in ga vrnete na mesto nakupa.

DM | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Učinki aflatoksinov na zdravje ljudi

Aflatoksini se v jetrih presnovijo v zelo reaktiven metabolit, ki lahko reagira z beljakovinami in deoksiribonukleinsko kislino (DNK) in poškoduje oziroma uniči jetrne celice, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ( NIJZ) in dodajajo, da so aflatoksini genotoksični (lahko poškodujejo genetski material) in  rakotvorni. "Poleg vnosa z zaužitjem hrane so tveganja za zdravje povečana tudi pri dotiku s kožo in vdihavanju onesnaženega zraka pri delu s plesnimi okuženo hrano in krmo. Enkratni oziroma kratek čas trajajoči visoki odmerki povzročajo akutne (kratkotrajne) zastrupitve z aflatoksini, dolgo časa trajajoči nizki odmerki pa povzročajo kronične (dolgotrajne) zastrupitve," opozarjajo na NIJZ.

Leta 1974 so v Indiji med revnimi prebivalci, ki so uživali plesnivo koruzo, zabeležili 400 primerov hepatitisa, 106 ljudi je umrlo. Vrednosti aflatoksinov v analiziranih živilih so bile ekstremno visoke, tja do 15 mg/kg. Podobni izbruhi hepatitisa so se kasneje zgodili tudi v Keniji in Maleziji.

Aflatoksini se največkrat pojavljajo v živilih kot so zemeljski oreščki, drevesni oreščki (npr. pistacije, lešniki in orehi), koruza, riž, fige in drugo suho sadje, začimbe, surova rastlinska olja, kakavova zrna in so posledica onesnaženja s plesnimi pred ali po nabiranju.

Hofer Zdravje Pozor, Hofer s polic umika ta izdelek

Različne vrste

Sicer v naravi plesni proizvajajo različne vrste aflatoksinov. Najpogostejši v živilih je aflatoksin B 1 , ki je tudi eden izmed najbolj močnih genotoksičnih in rakotvornih aflatoksinov. Proizvajata ga tako Aspergillus flavus kot tudi Aspergillus parasiticus . Aflatoksin M 1 je glavni presnovek aflatoksina B 1 pri ljudeh in živalih in je lahko pr isoten v mleku, jajcih in mesu živali, ki so bile hranjene s krmo, onesnaženo z aflatoksinom B 1.

V živilih Zdravje Pozor, v zadnjih mesecih odpoklicanih več izdelkov zaradi te kemikalije
Komentarjev 2
  • dusan11 20:31 17.december 2018.

    Eco, bijo, te ubiju