Zdravje > Prehrana
16662 ogledov

Pozor, umik izdelka, v njem je snov, ki lahko povzroči raka

Nakupovanje
Odpoklic olja, ki ga lahko vrnete v prodajalno.

Podjetje Zakladi narave je odpoklicalo konopljino olje Naturata (250 ml), in sicer zaradi previsokih vsebnosti policikličnih aromatskih ogljikovodikov (PAH), poroča STA.

Lot izdelka je 16938, rok uporabe 1. februar 2020. Uprava za varno hrano kupce poziva, naj izdelek vrnejo na mesto nakupa, če to ni mogoče, pa naj ga zavržejo.

Kupci naj izdelek vrnejo v prodajalno ali ga zavržejo, je objavila Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH) predstavljajo veliko skupino organskih spojin, katerih izpostavljenost iz hrane in okolja je treba zaradi njihovih negativnih vplivov na zdravje zmanjševati na najnižjo možno raven, navajajo na Nacinalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). 

Nastajajo med nepopolnim izgorevanjem organskih snovi, tudi med pripravo živil, in pri kajenju. Se ne akumulirajo, vendar se v telesu intenzivno presnavljajo, pri čemer nastajajo produkti, ki so lahko rakotvorni.

"V Evropski uniji največji vir izpostavljenosti PAH pri nekadilcih predstavljajo živila, zlasti žita in žitni izdelki (zaradi njihovega velikega deleža v prehrani) in morska hrana, vključno z ribami in ribjimi izdelki (zaradi relativno visokih povprečnih koncentracij)."

Naši strokovnjaki še opozarjajo, da PAH predstavljajo največjo skupino kemijskih snovi, ki povzročajo raka. "Nekatere vrste PAH so dobro poznani kot možni povzročitelji raka (kancerogenost), poškodb deoksiribonukleinske kilsline (DNK) in kromosomov (genotoksičnost), razvojnih nepravilnosti zarodka (teratogenost), negativnih vplivov na imunski sitem (imunotoksičnost) in so motilci hormonskega ravnovesja ter so zato lahko nevarni za zdravje."

 

Komentarjev 2
  • marsal 16:19 11.julij 2019.

    v tobaku je kup snovi , ki lahko povzroči raka , pa ga ne umaknejo iz prodaje !

Sorodne novice