Zdravje > Prehrana
7894 ogledov

Pozor, v teh izdelkih našli strupeno snov

Nakupovanje
Ne uporabljajte tega izdelka, v stiku z živili je melamin strupen.

Zdravstveni inšpektorat RS je preko sistema RASFF prejel obvestilo, da so bili v Slovenijo distribuirani kozarci z vsebnostjo bambusovih vlaken, pri katerih je bila z analizo ugotovljena previsoka specifična migracija melamina.

 | Avtor: Zdravstveni inšpektorat Zdravstveni inšpektorat

Podatki o izdelku:

  • Ime: Kozarec iz bambusa 8x13x8cm
  • Artikel: Art-Nr: 11065W
  • EAN koda: 8712442155423
  • Distributer: Acron d.o.o., Pameče 167, 2380 Slovenj Gradec

Melamin in živila

Melamin je ime za kemikalijo iz katere izdelujejo različne plastične izdelke, najpogosteje plastično posodo, pribor in kozarce. Kadar je melamin nepravilno polimeriziran, se iz izdelkov, ki so izdelani iz takšnega materiala, sproščata melamin in formaldehid. Zakonodaja določa še dovoljene mejne vrednosti izločanja teh kemikalij.

Rahlo strupen

Malamin je za človeka in živali (sesalce) rahlo strupen, če ga zaužijemo v večjih količinah in ga uživamo daljše časovno obdobje. Iz telesa ga izločimo prek ledvic in urina. Že v treh urah po zaužitju ga izločimo polovico.

Kadar pa ga zaužijemo preveč in je urin rahlo kisel, se v urinski cevi in mehurju lahko tvorijo trdi kristali / kamni. Kot vsak tujek v telesu, lahko stalna prisotnost trdih kristalov v urinskem sistemu, povzroči vnetja, ponavljajoča vnetja pa lahko povečajo tveganje za razvoj rakavih obolenj.

Kupcem omenjenih odpoklicanih izdelkov na inšpektoratu svetujejo, naj jih ne uporabljajo in naj jih vrnejo prodajalcu ali zavržejo.

Komentarjev 1
  • Alojz Kokot 16:09 23.december 2019.

    zakaj ne preverjajo 2 x kot pri Hoferju