Zdravje > Prehrana
19346 ogledov

Pozor, v tem živilu našli nevarne bakterije, kvasovke, plesen...

Nakupovanje
Pozor, ne kupijte tega živila.

Podjetje Nutrisslim obvešča o odpoklicu cimeta. V začimbi uvoženem iz Šrilanke so namreč ugotovili patogeno bakterijo "B cereus, plesen, kvasovke ter povišani število mikroorganizmov," slovenske kupce obvešča Zveze potrošnikov Slovenije. 

Podatki o živilu
Ime: Cimet v prahu
Trgovsko ime: Cejlonski cimet Bio Zone mleti, 125 g
Serija / LOT: L0839
Opis pakiranja: papirnate kraft vrečke
Velikost pakiranja: 125 g
Rok uporabe: 25.3.2021 
Država porekla: Šrilanka

ZPS svetuje
V primeru, da imate to živilo doma, ga ne zaužijte. Lahko ga vrnete v trgovino kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

 | Avtor: Mercator d. d. Mercator d. d.

B.cereus

Je gram pozitivna, sporogena in gibljiva patogena bakterija. Vrsta B. cereus je najpogostejši povzročitelj zastrupitev s hrano med vsemi bakterijami rodu Bacillus, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in dodajajo, da omenjena patogena bakterija povzroča kratkotrajno zastrupitev.

Dva simptoma zastrupitve

"Ker bakterija tvori dva različna enterotoksina, od katerih eden povzroča bruhanje, drugi pa drisko, poznamo dva sindroma zastrupitve: emetični sindrom in diarealni sindrom. Emetični sindrom povzroča toplotno stabilen enterotoksin (strup), spremlja ga bruhanje, ki se pojavi v nekaj urah (do šest ur) po zaužitju onesnažene hrane. Diarealni sindrom v tankem črevesju povzročajo toplotno občutljivi enterotoksini. Simptomi nastopijo 8-16 ur po zaužitju onesnažene hrane in potekajo v obliki trebušnih bolečin, krčev in driske, " pojasnjujejo na NIJZ in dodajajo, da pri večini bolnikov imata oba sindroma relativno blag potek in ne trajata več kot 24 ur.

Komentarjev 9
  • Avatar Kseliessa
    Kseliessa 23:54 04.december 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com

  • fiston 22:49 04.december 2019.

    Ne se sekirati, tudi plesen je bio.

  • mirror 20:37 04.december 2019.

    Ko sadjar obere jabolka, jih sortira in prvo kvaliteto proda v zadrugo. Kar ostane, drobna na pogled ne preveč lepa jabolka pa proda kot bio proizvod še enkrat dražje, kot prvo kvaliteto. To sem slišal in ne vem ali je ...prikaži veče to vic, čisto lahko pa je tudi res.