Zdravje > Prehrana
13467 ogledov

Pozor, zaradi nevarne bakterije odpoklicali izdelek

Nakupovanje
Lahko povzroča prebavne težave...

Uprava za varno hrano obvešča potrošnike o odpoklicu začimbe, v kateri so zaznali prisotnost bakterije Bacillus cereus, ki lahko povzroča prebavne težave, bruhanje in drisko. 

Odpoklic izvaja podjetje Zakladi narave iz Ljubljane. 

Podatki o izdelku:

  • Bio bazilika zdrobljena, 15g Sonnentor;
  • Rok uporabe najmanj do 30.9.2021;
  • Serija DEM 17110601F05;

Kupci, ki so navedeno začimbo kupili, naj jo ne uporabljajo in jo vrnejo na mesto nakupa, opozarjajo na upravi. 

B.cereus

Je Gram pozitivna, sporogena in gibljiva patogena bakterija. Spore B.cereus so razširjene v zemlji, v okolju. Prisoten je tudi v različnih ekstremnih življenjskih okoljih, npr. morskem mulju in gejzirjih ter v človeških in živalskih iztrebkih, navaja NIJZ.

V nizkih koncentracijah je pogosto prisoten v surovi, sušeni in kuhani hrani. Najdemo ga v vodi, mleku, stročnicah, žitaricah in drugih živilih. B. cereus tvori dva različna enterotoksina (strupa). Prvi (emetični) povzroča bruhanje, drugi (diarealni) pa drisko.

Živila, najpogosteje povezana z okužbami z bakterijo B.cereus

Vir okužbe so lahko:

  • toplotno neobdelana živila,
  • onesnažena živila, ki so deloma pripravljena, a premalo toplotno obdelana oziroma niso bila sterilizirana,
  • neprimerno shranjene toplotno že obdelane jedi, ki niso bile sterilizirane, zato se spore ne uničijo in iz njih vzkalijo vegetativni bacili, ki izdelujejo strup (enterotoksin).

Najpogosteje povezane z uživanjem riža

Najpogosteje je zastrupitev z bakterijo B. cereus povezana z uživanjem riža. V redkih primerih so vir zastrupitve še testenine, mlečni pudingi, mleko v prahu, mlečne formule za dojenčke in pasterizirana smetana. Bakterije B. cereus so bile prvič izolirane kot povzročiteljice zastrupitve z živili leta 1950, in sicer iz vanilijeve kreme. Kot vir zastrupitve z bakterijo B.cereus so bila opisana razna živila: zelenjavne jedi, juhe, meso in mesni izdelki, mleko, omake, sladice itd. 

"Človeku škodljive ali patogene bakterije so tiste, ki povzročijo okužbo oziroma zastrupitev. Okužbo povzroči delovanje bakterije same, zastrupitev pa delovanje toksinov (strupov), ki jih izloča bakterija. Po vstopu bakterije v telo vpliva na možnost za nastanek obolenja več dejavnikov: vrsta bakterije in njihovo število, imunsko stanja človeka gostitelja, vstopno mesto v telo,"  še pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ( NIJZ).

Sir Lahko nevarno Zdravje Pozor, Ljubljanske mlekarne odpoklicale več sirov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 21:46 20.maj 2019.

    Mizofobija.. ne vem zakaj mamo pol sploh imunski sistem? Najbrž zato, da danes v strahu pred vsem tem mikrobom, ljudje že razmišljajo o življenju v skafandru.