Zdravje > Prehrana
2657 ogledov

Pravih dokazov ni, čeprav jo imenujejo "judovski penicilin"

Profimedia
Zdravilne učinke kokošje juhe preučevali celo v laboratoriju.

V času virusov mnogi prisegajo na krožnik domače piščančje juhe. In kaj je na tem? Laboratorijski testi sicer kažejo, da ima lahko nekaj protivnetnega učinka, kar pa ne zadostuje za znanstveni zaključek. Niso vse juhe enake, univerzalnega recepta ni, kar pa ne pomeni, da nam ne bo pomagala.

  • Kot prvo, je vroča, kar nedvomno pomaga pri izločanju sluzi in krvnemu obtoku in že zaradi tega se boste počutili bolje. 
  • Drugič, doma pripravljena juha z veliko zelenjave vas bo oskrbela s ključnimi hranili in energijo, kar bo do neke mere pospešilo okrevanje.
  • Uživanje vroče piščančje juhe ima tudi psihološki in fizični, tako imenovani placebo učinek.

Sicer so nekateri zdravilne učinke piščančje juhe preučevali  tudi v laboratoriju. Ugotovili so, da ima protivnetne učinke, ki bi lahko lajšali simptome okužb naših zgornjih dihal.

Nevrofilci in kurja juhica

V študiji, objavljeni v medicinskem časopisu Chest, so se osredotočili na gibanje nevtrofilcev, ki so posebna vrsta belih krvnih celic. Kot je znano, prirojeno imunost predstavljajo celice, med njimi so tudi nevtrofilci, ki imajo na svoji površini in v svoji notranjosti posebne receptorje, s katerimi prepoznajo tuje snovi iz okolja (antigene), ki vdrejo v organizem in bi lahko bile škodljive. 

Bela krvna slika nam govori o številu belih krvnih telesc ali levkocitov v krvi. Veliko vlogo imajo pri odpornosti telesa, saj uničujejo razne povzročitelje bolezni v telesu. Ločimo več vrst belih krvnih telesc. Limfociti so navadno zvišani pri virozah in pri rakavih obolenjih (levkemijah), nevtrofilni levkociti pa se odzovejo na hude bakterijske okužbe, kot so angine in bakterijske pljučnice. 

Juha po receptu raziskovalčeve babice

Stephen Rennard, raziskovalec iz univerzitetnega kliničnega centra Nebraske v Omahi  je analiziral  juho po receptu svoje babice. Poleg kokoši je v vodo dodal čebulo, sladek krompir, pastinak, repo, korenje, stebelno zeleno, peteršilj, sol in poper. Preučeval je gibanje nevtrofilcev, belih krvničk v krvi, ki organizem varujejo pred okužbami, in ugotavljal, ali bo kokošja juha gibanje nevtrofilcev blokirala ali zmanjšala. Znanstveniki namreč predvidevajo, da zmanjšano gibanje lahko ublaži aktivnost v zgornjih dihalnih poteh, ki povzroča prehladu podobne simptome. "V piščančji juhi obstajajo snov,  ki lahko vplivajo na celice v telesu, kar bi lahko imelo medicinske učinke, čeprav teh učinkov nismo podrobneje dokazovali," je pojasnil Rennard, ki je bil tudi glavni avtor omenjene študije.

"Judovski penicilin"

Rezultati druge, sicer štiri desetletja stare študije so pokazali, da arome, začimbe in toplota piščančje juhe čistijo sinuse in dihalne poti: "Gre za študija, ki smo jo naredili pred 40. leti na Miami Beachu. Tam živi veliko Judov, ki verjamejo v piščančjo juho," je za CNN pojasnil avtor študije in pulmolog Kiumars Saketkhoo: "Pravijo ji " judovski penicilin," saj čisti dihalne poti," je dodal. 

Krepka kurja juha | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V tej stari študiji so raziskovalci v nosove 15. tih zdravih prostovoljcev vstavili delce, ki posnemajo učinke bakterij ali virusov. Še pred tem so delce izpostavili hladni ali vroči vodi oziroma piščančji juhi.

Vroča piščančja juha je bila učinkovitejša od vroče vode - najslabše se je odrezala hladna voda.

Vroča juha je najbolje spodbudila mukociliarni transportni sistem, kar pomaga pri čiščenju zgornjega in spodnjega dela dihal in omogoča telesu, da se znebi delcev in okužbe.

Pravih dokazov ni, čeprav...

Pri vnetju obnosnih sinusov pride do otekline sluznične membrane in oviranega pretoka sluzi, zamašijo se odvajalni kanali sinusov, zato se začne v zaprtem prostoru nabirati sluz. Kot je znano, milejše oblike sinisuitisa zdravimo tudi z vročo kopeljo. "Hitro izboljšanje dihalnih poti zmanjša tveganje za okužbo, pomaga pa tudi pri premagovanju obstoječe okužbe," pojasnjuje strokovnjak. Dodaja, da vroča tekočina pomaga pri segrevanju dna nosnega žrela, kar izboljša simptome.

"Študija je še pokazala, da je nekaj v piščančji juhi, kar učinkuje," je dodal pulmolog in opozoril, da tudi njegova študija ne podaja zdravstvenih trditev ali dokončnih sklepov. Znanstveniki pa se strinjajo, da je piščančja juha, zlasti domača, zdrava tudi zaradi  visoke hranilne vrednosti in tako pomaga bolnikom, ki se borijo s slabim apetitom.

dezurni@zurnal24.si 



 

Komentarjev 3
  • Avatar cikove
    cikove 15:52 16.december 2019.

    Želite najti dekle za eno noč? Dobrodošli - www.GetMeets.com

  • NeAnonimni 13:18 16.december 2019.

    Prvič slišim za judovski penecilin.. zakaj pa tak poudarek na tem?