Zdravje > Prehrana
2190 ogledov

Preverite test: Najdražji izdelek se je slabo odrezal

Profimedia
Za kilogram ocenjevanih sirnih namazov z zelišči so odšteli od 3,93 do 13,43 evra in pri tem znova ugotovili, da cena ne odraža nujno kakovosti.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so podrobneje pregledali 18 sirnih zeliščnih namazov od tega dva z zmanjšano vsebnostjo maščobe, enega brez laktoze in enega z ekološkim certifikatom. "Večina je dobila oceno povprečno (11), štirje dobro in trije pomanjkljivo," so sporočili in dodali, da so nizke ocene, ki so jih dobili omenjeni izdelki posledica dodanih aditivov - pri najdražjem izdelku so jih našteli kar sedem. 

Aditivi so snovi, ki se uporabljajo za pripravo živil zaradi več razlogov, kot je konzerviranje, obarvanje, slajenje.

Cena ne odraža kakovosti

Za kilogram ocenjevanih sirnih namazov z zelišči so odšteli od 3,93 do 13,43 evra in pri tem znova ugotovili, da cena ne odraža nujno kakovosti. Tri izdelke brez aditivov so našli tako med cenejšimi kot dražjimi, medtem ko je imel najdražji izdelek največ dodanih aditivov. "Najdražji izdelek (Philadelphia, penasti sirni namaz) je imel največ dodanih aditivov (stabilizatorje, modificiran škrob, konzervans, kislino, naravno aromo in dušik). Izdelke brez aditivov pa najdemo tako med cenejšimi (Milbona, Sirni namaz zelišči in Natur Aktiv), kot dražjimi izdelki (ABC, sveži kremni sir z drobnjakom)," ugotavljajo. 

Pri nas je težko najti sirni namaz domačega proizvajalca, ker so večini in tujine, so na prvi strani ti namazavi pogosto predstavljeni tujem (največkrat nemškem) jeziku, kar pomeni, da potrošnik na prvi pogled ne more vedeti, za kakšen izdelek gre. 

"Sirne namaze lahko potrošnik hitro zameša z mlečnim namazom, ki vsebuje večji delež smetane in ne vsebujejo mikrobiološke kulture niti sirila. Okus je manj kisel in bolj kremast, vsebujejo manj beljakovin, a tudi manj soli," poudarja Anja Bolha iz ZPS in dodaja: "To pa ni edina pomanjkljivost navedb na izdelku. Pogosto manjka na embalaži tudi podatek o vrsti in količini zelišč, slednji podatek bi glede na zakonodajo o označevanju živil moral biti naveden."

Ocenjevalci so sicer ugotovili, da  se delež teh zelišč najpogosteje giblje med 0,39 in 4 odstotki.

Preveč maščobe in soli

Po testiranju vse ocenjevanim izdelkom za sol zasveti oranžna luč, saj vsebujejo od 0,63 do 1,4 grama soli na 100 gramov izdelka. Prav vsem pa zasveti rdeča luč za vsebnost nasičenih maščobnih kislin, glavnini, več kot trem četrtinam ocenjevanih izdelkov pa tudi za vsebnost maščobe, saj izdelki vsebujejo 20 ali več gramov maščobe na 100 gramov. "Razen štirim (Milfina New lifestyle, Naturella, Pilos in Philadelhia, penasti sirni namaz), večini zasveti rdeča luč pri maščobi, saj vsebujejo 20 ali več gramov maščobe na 100 gramov. Pri nasičenih maščobnih kislinah rdeča luč zasveti prav vsem, saj jih vsebujejo od 9,1 (Milfina New lifestyle) do 18 gramov (Natur Aktiv) na 100 gramov namaza,"

Pri nekaterih izdelkih so proizvajalci sicer zmanjšali vsebnost maščobe, a so izdelku (za boljši okus?) dodali sladkor, kar je razvidno iz seznama sestavin dveh izdelkov z najmanj maščobe. Rezultate testa lahko najdete tukaj.

"ABC, Milbona (brez dušika) in Natur Aktiv so edini med ocenjevanimi izdelki, ki jim ni dodan aditiv."

Strokovnjakinja svetuje:

  • Pazljivo pri količini, sirni namaz vsebuje kar nekaj nasičenih maščobnih kislin.
  • Izbirajte izdelke brez dodanih aditivov. Ti niso nič dražji od ostalih.
  • Sirni namaz si lahko pripravite tudi sami iz skute in zelišči, dodate lahko tudi konzervirane sardele in tako obogatite obrok z omega-3 maščobnimi kislinami.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.