Zdravje > Prehrana
26436 ogledov

Previdno, zaradi salmonele odpoklicali to živilo, prodajalo se je v Lidlu

nakupovalni voziček trgovina Profimedia
Umik mesnega pripravka iz perutninskega mesa, ki ga za Lidl proizvaja Perutnina Ptuj.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je v okviru uradnega nadzora vzorčila mesne pripravke iz piščančjega mesa, v katerem je bila ugotovljena salmonela. Živilo ne izpolnjuje predpisanega kriterija varnosti, so zapisali. 

Gre za Mesni pripravek iz perutninskega mesa,  Piščančje peruti srednji del - Naše nam paše - katerega rok uporabe je 10.4.2025, LOT 1202836969.

Podatki o izdelku: 

  • Kategorija Živila
  • Podkategorija Meso in mesni izdelki
  • Podatku o vzorcu Mesni pripravek iz perutninskega mesa – Piščančje peruti srednji del,  Naše nam paše, rok uporabe 10.4.2025, LOT 1202836969.
  • Proizvajalec Za Lidl proizvaja Perutnina Ptuj, d.d.
  • Distributer Lidl Slovenija
  • Država porekla Slovenija
  • Opis tveganja Prisotnost bakterije salmonela 
  • Ukrep Živilu je pretekel rok uporabe.
  • Priporočila uporabniku

    Živilu je pretekel rok uporabe. V kolikor ga potrošniki  hranijo doma (zamrznjenega), naj ga ne zaužijejo temveč vrnejo na mesto prodaje, opozarjajo na UVHVVR.

Salmoneloza (okužbe s salmonelami)

Je črevesna nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo bakterije salmonele. Razširjena je po vsem svetu.

Povzročitelji so bacili iz družine Enterobakterij. Znanih je več kot 2400 serotipov. Delimo jih na tifusne salmonele (Salmonella Typhi in Salmonella Paratyphi) in netifusne, ki so pogosti povzročitelji driske.

Doba inkubacije

Doba inkubacije, čas od okužbe do začetka bolezni, traja od 6 do 72 ur, ponavadi od 12 do 36 ur.

Način prenosa

Salmoneloza je zoonoza, nalezljiva bolezen, katere povzročitelj se iz živali posredno ali neposredno prenaša na ljudi. S salmonelami je lahko okuženo npr. surovo meso, najpogosteje perutnina, jajca. Če omenjenih živil pred zaužitjem toplotno dobro ne obdelamo, se lahko okužimo. Salmonele se širijo s stikom z okuženimi in obolelimi osebami. Bolnik/okužena oseba izloča salmonele z blatom. Od tod pridejo na roke oziroma v okolje in na druge ljudi. S salmonelo se (teoretično)  lahko okužimo tudi s pitjem vode, kar pa je v Sloveniji izjemno redko. Okužba se lahko pojavi tudi zaradi neposrednega stika z okuženimi živalmi.

Dovzetnost za okužbo

Dovzetnost za okužbo je splošna. Bolj dovzetne so osebe, ki prejemajo zdravila za zmanjšanje kislosti želodca, osebe z oslabljeno odpornostjo.

Simptomi in znaki bolezni

Okužba poteka pogosto brez znakov.  Simptomatske okužbe potekajo kot akutno vnetje prebavil: pojavi se driska,  bolečine v trebuhu, lahko tudi bruhanje in povišana telesna temperatura. Driska je lahko vodena ali krvava s sluzjo. Težave pri večini obolelih postopoma izzvenijo v nekaj dneh, pri osebah, ki imajo kronične bolezni, pa lahko vztrajajo več tednov. Redko se ob črevesni okužbi s salmonelo tudi zaplete; bakterija pride v kri, povzroči sepso, vnetje v notranjih organih. Po okužbi se salmonele izločajo v blatu v povprečju pet tednov*. Pri otrocih, mlajših od pet let, je čas izločanja bakterij daljši.

Kužnost

Bolniki in klicenosci so kužni dokler  izločajo bakterijo z blatom*.

Zdravljenje

Zdravljenje je simptomatsko: skrbeti je treba predvsem za zadosten vnos tekočine. Posebna dieta ni potrebna, bolnik naj uživa lahko hrano. Če bolniku grozi dehidracija, je potrebno poiskati zdravniško pomoč. "Pomembna je dosledna higiena, kar pomeni natančno umivanje rok in redno čiščenje sanitarij in drugih površin, ki se lahko onesnažijo s kontaminiranimi izločki. Zelo pomembno je tudi, da bolniki ostanejo doma, dokler imajo prebavne težave," na svoji spletni strani navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Garancija
    Garancija 11:47 16.april 2025.

    Pol robe je neužitne,ampak za vas je vse dobro