Zdravje > Prehrana
58 ogledov

Primerjava solat: Pri treh izdelkih zaznali vonj po gnilem

Solata Shutterstock
Potrošnikom svetujejo, da ne kupujejo predpakirane solate, pri kateri je rok uporabnosti tik pred iztekom.

Z Zveze potrošnikov Slovenije sporočajo, da so v tokratno primerjalno ocenjevanje vključili devet predpakiranih svežih solatnih mešanic različnih proizvajalcev in trgovskih blagovnih znamk, namenjenih za takojšnje uživanje.

"V okviru primerjalnega ocenjevanja so na MIPOR -ju preverili njihovo sestavo, ocenili vsebino in preverili skladnost označb z zakonodajo. Za vzorce smo odšteli od 3,2 pa do 12,5 evra za kilogram. Pregledane predpakirane solatne mešanice so v povprečju stale 7,3 evra za kilogram," dodajajo na ZPS. 

Med predpakiranimi solatami so bile vse oprane in pripravljene za takojšnje uživanje.

Pri ocenjevanju so se najprej osredotočili na zunanjost ocenjevanega izdelka, ocenjevali so, ali je embalaža poškodovana ali umazana, zaradi upoštevanja trajnostnega vidika pa so pregledali tudi količino uporabljene embalaže in ocenili vsebino, pri čemer so se osredotočili še na videz in vonj predpakirane solate.

Ne kupujte solate tik pred iztekom

"Poškodovane ali umazane embalaže pri pregledanih izdelkih nismo opazili. Nekoliko manj smo bili zadovoljni s kakovostjo samih solat. Pri treh izdelkih smo zaznali vonj po gnilem, prisotnih je bilo tudi kar nekaj porjavelih in gnilih listov solate, pri enem pa je imela solata močan, neprijeten vonj po kislem, ki tudi po večkratnem pranju ni izginil." ZPS potrošnikom svetuje, da ne kupujejo predpakirane solate, pri kateri je rok uporabnosti tik pred iztekom. 

Predpakirana solata se torej hitro stara in ima zato kratek rok trajanja (približno en teden), če je shranjena na temperaturi manj kot 5 stopinj Celzija. "Narezana solata nima več naravne zapore pred vdorom bakterij in je tako bolj izstavljena okužbam in gnitju,"  še dodaja Nika Kremić, ZPS.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.