Zdravje > Prehrana
769 ogledov

Priznali so molk glede oporečnih jajc

Jajca profimedia
Za kontaminacijo so vedeli že junija, a so o tem molčali.

Belgijske oblasti so danes priznale, da so že v začetku junija vedele za potencialno s fipronilom kontaminirana jajca, a so glede tega molčale. Belgijska agencija za varno hrano AFSCA je namreč zaradi suma prevare primer predala tožilstvu, od tega trenutka naprej pa morala spoštovati načelo tajnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Od začetka junija smo vedeli, da morda obstaja problem s fipronilom v perutninskem sektorju," je povedala tiskovna predstavnica AFSCA Katrien Stragier. "Takoj smo sprožili preiskavo in tudi obvestili tožilstvo, saj je šlo za morebitno goljufijo. Od takrat je veljala tajnost preiskave," je pojasnila.

Stragierjeva je dodala, da na upravi razumejo pomisleke ljudi glede javnega zdravja. "Skušamo odgovoriti na njihova vprašanja," je dejala.

Več milijonov jajc

Belgijske trgovine so s svojih polic umaknile jajca, saj rezultati testov še vedno niso jasni. Več milijonov jajc so umaknile tudi nemške in nizozemske trgovine.

Nemški minister za kmetijstvo Christian Schmidt je belgijske in nizozemske oblasti pozval, naj raziščejo dogajanje. "Nekdo je očitno deloval s kriminalnim namenom kontaminirati jajca s prepovedanim proizvodom," je dejal za časnik Bild.

Nizozemska uprava za varno hrano NVWA je ta teden zaradi škandala zaprla 138 perutninarskih farm, okoli petino v državi, s katerih naj bi prihajala jajca, ki vsebujejo insekticid fipronil. Ta je pogosto uporabljen v proizvodnji veterinarskih produktov za zatiranje bolh, uši in klopov. Vendar pa ne sme biti uporabljen za zdravljenje živali, ki so namenjene za človeško prehrano, kot so piščanci.

Dosedanja preiskava kaže, da naj bi strupeno snov kmetijam prodajalo nizozemsko podjetje Chickenfriend za zatiranje trdovratnega zajedavca - rdečih pršic. Substanco z insekticidom naj bi Chickenfriendu dobavljalo neko belgijsko podjetje, a to še ni potrjeno.

Slovenije ni med njimi

Na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so ta teden pojasnili, da so bili o odpoklicih jajc obveščeni prek evropskega sistema hitrega obveščanja. Prek sistema so tuji kolegi posebej obvestili tiste države, ki so prejele pošiljke spornih jajc, vendar po trenutno razpoložljivih podatkih Slovenije ni med njimi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.