Zdravje > Prehrana
74 ogledov

Prodaja medu padla za 40 odstotkov

med Profimedias
Čebelarska afera je med ljudmi zasejala precejšnje nezaupanje, kar je pustilo pečat tudi na prodaji Medexovega medu. Ta je po 20. decembru, ko je afera dobila največje razsežnosti, glede na enako obdobje leto prej upadla za več kot 40 odstotkov.

Prodaja medu je po 20. decembru, ko je izbruhnila afera ..., upadla za več kot 40 odstotkov, pravijo na Medxu. Druge čebelarske pridelke potrošniki kupujejo normalno, prav tako pa padca prodaje medu niso zabeležili v tujini. 

Konec decembra je odmevalo razkritje, da je podjetje APIS M&D z Vrhnike nelegalno več let prodajalo neregistrirano zdravilo za bolezen čebvel varojo. Zdravilo je vsebovalo nekatere prepovedane snovi, z ljubljanskega kliničnega centra pa so sporočili, da bi morali sporni med umakniti. Med potrošniki se je zato okrepil strah, da slovenski med ni varen.

Preberite: 

Direktor uprave za varno hrano, veterinarsvo in varstvo rastlij Janez posedi je nato sporočil, da je slovenski med je na podlagi analiz skladen s predpisi, varen in ne predstavlja nobenega tveganja za zdravje ljudi, zato njegovega umika s trga ni mogoče zahtevati.

Lani analizirali ves slovenski med

V Medexu so danes zagotovili, da je njihov med med varen, kakovosten in preverjen. Lani so analizirali ves slovenski med in v nobenem vzorcu niso odkrili ostankov nedovoljenih zdravil. Med dovoljenimi zdravili so v majhnem številu vzorcev odkrili le ostanke amitraza, vendar je njegova najvišja vrednost dosegla le desetino dovoljene vrednosti. V nobenem vzorcu ni bilo prisotnih dveh ali več ostankov, zato ni možno njihovo medsebojno učinkovanje, zagotavlja  vodja kontrole medu v Medexu Teja Mižigoj.

V medexu želijo,  da bi se afera do konca razčistila in da bi pristojni javno objavili seznam čebelarjev, ki so uporabljali neregistrirano zdravilo. Na upravi pa pojasnjujeo, da seznama čebelarjev, ki so uporabljali sporno zdravilo, ne morejo objaviti, ker imajo podatke zgolj o tem, kdo je prejel pošiljke vrhniškega podjetja, ki pa ne prodaja le spornega zdravila.

Komentarjev 2
  • kapibara 18:27 04.februar 2016.

    ....Argentina in vsa J Amerika.. sicer pa čudn, sodelavcu ga pa zmankuje, kljub dobi beri čebelic.. :-) Pa še dobr je povrhu.. :-)

  • Papaja Popi 10:02 04.februar 2016.

    Če Posedi ne bi bil prodana duša, bi že zdavnaj zvedeli, kdo je dajal prepovedane snovi v med.Sicer pa za Medex ne jokam.V nje je morda 20 - 30 procentov Slovenskega medu.Vse ostalo je Kitajsko, Romunsko .....