Zdravje > Prehrana
9258 ogledov

Proja ali zdrav kavni nadomestek

kakav Shutterstock
Proja je okusen kavni nadomestek, ki so ga poznali že naši predniki. V njej je vsaj štirideset odstotkov cikorje, ki je glavni vir za pridobivanje inulina.

Kava je za številne slovence nujna droga pred začetkom dneva. Nekateri pa imajo raje njene nadomestke, med katerimi je tudi proja. “Proja je kavni nadomestek in ne vsebuje kofeina, zato je primerna za vsakogar in za vsak del dneva. Tudi pred spanjem, za nosečnice in otroke. Proja je mešanica kavnih nadomestkov, in sicer sta med sestavinami pražen ječmen in pražena korenina cikorije,” pojasnjujejo v podjetju Franck. Vsebuje pa najmanj 40 odstotkov ekstrakta cikorije.

Glavni vir za pridobivanje inulina

Prav cikorjo so imeli najraje naši predniki, o tem govori tudi znana pesem Iztoka Mlakarja Cikorja an’ kafe. V Francku pojasnjujejo, da se cikorja pridobiva s praženjem korenine cikorije. “Danes je korenina cikorije glavni vir za pridobivanje inulina." pravijo. "Inulin uvrščamo med prehranske vlaknine, funkcionalne sestavine prehrane. Inulina v želodcu in tankem črevesu ne prebavimo, ampak v debelem črevesu služi za hrano črevesnim bakterijam," pojasnjujejo na strani Lekarn Maribor. Po njihovem opisu spodbuja rast bakterij, ki so pomembne za zdravje. Poleg cikorje ga premore še gomolj čičerike, v jeseni tudi korenina regrata, čebula, por, šparglji ter zrnje pšenice, rži in ječmena.

Cikorja je tudi zdrava, pomaga čistiti kri in skrbi za naša jetra. Poleg tega je bogata z vitamini, kalijem in železom. Projo pripravimo tako, da se surovine popraži in zmelje, prah pa se nato skuha kot navadno kavo ali pa se ga raztopi v vroči vodi. “Navodila za pripravo pa so enostavna. Na liter vode dodajte 2-3 žlice proje in kuhate 5 minut,” so zaključili. Lahko ji dodate tudi mleko, smetano, sladkor, lahko jo posujete s čokolado in cimetom. 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.